Bedrijfspand EPR door Wiegerinck

Bedrijfspand EPR door Wiegerinck

Door: Petra Starink | 27-09-2017

Wiegerinck Architectuur en Stedenbouw heeft het ontwerp en interieur gerealiseerd voor het transparante gebouw EPR op de Novio Tech Campus in Nijmegen. In het ontwerp is gekozen voor veel glas en open ruimtes. Begin oktober wordt het gebouw geopend.

Nieuwbouw

EPR is gespecialiseerd in het slim mee-ontwerpen en produceren van elektronische printplaten (PCB’s), modules en systemen voor de hightech industrie. Met de nieuwbouw heeft het bedrijf de kans gegrepen om haar proces te verbeteren. Er is gekeken wat nodig is om de ruimte zoveel mogelijk efficiënt te gebruiken. Wiegerinck heeft dit vertaald in een ontwerp met een hoge mate van flexibiliteit voor de technische aansluitingen en wat een optimale proces flow volledig ondersteund. De uitdaging om EPR te verhuizen van een standaard bedrijfshal naar een high end kantooromgeving is met weinig compromissen gelukt.

Glas en transparantie

Er is gekozen voor veel glas en open ruimtes voor transparantie en verbinding wat naadloos aansluit op de identiteit van EPR. De productie van de modules vindt niet meer plaats in visueel afgesloten productiehallen, maar zijn goed zichtbaar vanuit de centrale vide als vanaf buiten. Het nieuwe gebouw huisvest tevens de ondersteunende kantoorafdelingen en is voorzien van een compact volautomatisch magazijnsysteem.

EPR beschikt over een diversiteit van aansluitingen die variëren van stikstof, perslucht, vacuüm en puntafzuiging tot data en krachtstroom. Wiegerinck heeft gezocht naar een hoge mate van flexibiliteit van de technische aansluitingen. De brede koven tussen de raamopeningen, herbergen de aansluitingen welke vandaag de dag nodig zijn, maar zijn in de toekomst flexibel aanpasbaar. De ingebouwde schermen houden productiemedewerkers op de hoogte van real-time voorraden en projectplanningen.

Transparantie, verbinden en ontmoeten

Het atrium, de verbindende factor tussen alle onderdelen van de innovatiecyclus vormt de basis van het ontwerp. Hier bevinden zich de trappen die de verdiepingen met elkaar verbinden en de pantry en de (in)formele overlegplekken.

Glazen puien

De Novio Tech Campus bestaat uit een verzameling gebouwen die uit de jaren 50-60 dateren toen de hele campus nog in eigendom van Philips was. Deze gebouwen kenmerken zich door een heldere rationele structuur en zijn vanaf het exterieur goed ‘leesbaar’. De nieuwbouw van EPR sluit hier in de basis op aan. Deze structuur is opgebouwd uit betonnen schijven (Microbeton) en verdiepingshoge glazen puien gecombineerd met verticale houten latten. Deze betonschijven vervullen naast hun bijdrage aan de architectonische verschijningsvorm een functie als bouwkundige zonwering en als filter richting de omliggende wegen. In het voorbijgaan wordt het gebouw transparant en laat het haar bedrijfsactiviteiten zien aan de buitenwereld. De toepassing van deze kaders verschilt per geveloriëntatie: de zuidelijk georiënteerde gevels kennen zowel verticale als horizontale schijven, waar de noordelijk georiënteerde gevel vlak is vormgegeven.

Houten latten

Er is gekozen voor slechts twee materialen in het gevelvlak zodat het gebouw een bepaalde rust en degelijkheid uitstraalt. Deze consistentie in materiaalgebruik is in de gevel van de techniekruimte (dakopbouw) zichtbaar: een open gevel van houten latten.

Interieur

Dit materiaalgebruik is ook in het interieur doorgezet. De benodigde techniek is volledig uit het zicht gepositioneerd. Afgezien van de vier kolommen is er geen constructie zichtbaar, wat de transparantie versterkt. In het interieur zijn drie kleurtonen gebruikt: naturel eikenhout voor de kernen, lichtgrijs voor de gietvloeren en wit voor de wanden en plafonds. De kleur zwart komt als accentkleur terug in diverse (vergader)tafels en stoelen, gecombineerd met diverse houttinten.

Projectgegevens

Naam projectEPR Smart Factory
LocatieTransistorweg 2, Nijmegen
Programma/functieKantoren en productiefaciliteiten
ArchitectenbureauWiegerinck Architecten
ProjectarchitectMartijn van Bentum
ProjectteamProject managers: Koen Arts, Wendy van Rosmalen,
Opdrachtgever(s)Chezz Partners BV
Gebruiker(s)EPR Partner
HoofdaannemerBAM regio Oost, Apeldoorn
InterieurontwerperArlen van Rens, Martijn van Bentum
Start bouw2015
Oplevering2017
Bruto vloeroppervlakte2.200 m²
BeeldWilliam Moore

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.