Bedrijfspand in prefab bouwsysteem

Bedrijfspand in prefab bouwsysteem

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-10-2006

Projectgegevens

Architect Dedato ontwerpers en architecten, Amsterdam
Opdrachtgever Dedato Europe bv, Amsterdam
Hoofdaannemer Hercuton, Nieuwkuijk
Ontwerpteam Peter van Dijk, Dick Venneman
Adviseur Constructies R.P. de Bruijn vof, Almere; Hercuton, Nieuwkuijk
Start bouw augustus 2001
Oplevering januari 2002
Bouwsom € 2.000.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Brutovloeroppervlak 3100 m2
Bruto inhoud 11.780 m3
Leverancier betoncasco Hercuton, Nieuwkuijk
Tekst Egbert Koster
Foto's Wim Beishuizen

Het bedrijfspand van Dedato in de Amsterdamse Houthavens is gebaseerd op een standaard bouwsysteem in prefab beton. Normaliter wordt het toegepast voor de draagconstructie van goedkope bedrijfshallen. Dedato maakte met het systeem een fraai en goedkoop vierlaags loft-kantoor.
Hoewel het in feite gaat om uitgesproken commerciële architectuur, heeft het gebouw een opmerkelijke esthetische zuiverheid. Die zuiverheid schuilt in de ongecompliceerde rationaliteit van het gebouw.
Deze eenvoud is echter bedrieglijk. Door op strategische plekken kleine uitzonderingen op de regelmaat van het systeem te maken, is het gebouw nauwgezet toegesneden op de specifieke kwaliteiten van de locatie. Dit getuigt van een grote architectonische trefzekerheid.

Het 50 meter diepe pand bestaat uit een voorhuis en een achterhuis, met elkaar verbonden door een centraal lift- en trappenhuis. Twee open lichthoven aan weerzijden van dit trappenhuis voorzien het middengebied van daglicht.
De verdiepingen hebben een grotendeels open indeling die voorziet in hoge, atelierachtige werkruimten (netto verdiepingshoogte 3.80 meter).
In het interieur is de ruwbouw tevens afbouw. De prefab betonconstructie van kolommen en balken, kanaalplaatvloeren en gevelelementen is overal in het zicht gelaten. De sandwich gevelelementen (met een warmte-isolerende kern van pur-schuim) zijn binnenstebuiten toegepast. De ruwe stortzijde, die normaliter aan de buitenzijde wordt bekleed met stalen damwandprofielen, springt nu prominent in het oog en heeft tactiele kwaliteiten.
De installatietechniek van het gebouw is elementair. Op elke verdieping hangt een standaard HR-combiketel uit de woningbouw. Decentraal aangestuurde mechanische ventilatie met warmtewisselaar en topkoeling doet de rest.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.