Nieuw bedrijfspand MAN Trucks

Nieuw bedrijfspand MAN Trucks

Project
Door: Petra Starink | 20-08-2013

Architectuurstudio Architema heeft voor MAN Truck en Bus een bedrijfspand in Schelluinen ontworpen. Bijzonder aan het pand is de presentatie richting de naastgelegen N216.  Aan de bouwkavel was de eis verbonden op de hoek een zogenaamde landmark te realiseren naast de entree van het bedrijventerrein.

De kern van het gebouw is een lege plek waar de trucks geëtaleerd worden. Een 25 meter uitkragende luifel, gedragen door één semi-transparante kolom, verheft zich boven een podium. De kolom is bekleed met gebogen strekmetaal panelen, die  met LED-verlichting worden getrans­formeerd tot een opvallende lichtsculptuur.

De luifel geeft samen met een bordes boven de watergang vorm aan een sterk horizontaal, verbindend gebaar tussen podium, kantoor en werkplaats.Tussen luifel en bordes zijn de bouwmassa’s als twee abstracte en minimalistische uitersten uitgevoerd: een glazen kantoorvolume en een massief, met tegels bekleed werkplaatsdeel. De zwarte tegelwand vormt een rustige achtergrond voor de reclame-uitingen richting de provinciale weg.

Dankzij de glazen gevel ontstaat een sterke vervlechting van interieur en exterieur. De hoofdgedachte achter deze vormgeving is de vertolking van de bedrijfsfilosofie van RosiervandenBosch, waarbij transparantie en een efficiënte werkwijze centraal staan. Het gebouw moet net als de organisatie open, klantgericht en communicatief zijn. Transparantie is dan ook een leidmotief in het hele interieur:grote glasvlakken maken een maximale beleving van de bedrijfsactiviteiten mogelijk.

De werkplaats is ontworpen als een efficiënt maatpak rond de activiteiten van een truckdealer. De hal oogt leeg, licht en sober, met robuuste, duurzame materialen. De ruime toepassing van glas in de overheaddeuren en wanden zorgt voor een lichte werkomgeving en een direct contact tussen werkplaats en kantoor.

Projectgegevens

Locatie Schelluinen
Ontwerp Architema architectuurstudio
Opdrachtgever MAN RosiervandenBosch
Architect Ralph van de Donk
Ontwerpteam Henk Magrijn, Ralph van de Donk, Rianne van den Brandt
Aannemer Remco Ruimtebouw, Eindhoven
Installateur Van Panhuis Installatietechniek, Ermelo
Fotografie Cojan van Toor
Jaar van realisatie 2013

In de Truckbranche is duurzaamheid de laatste jaren een ingeburgerd thema geworden: het verbruik, de levensduur van trucks en onderdelen, de kwaliteit van service en onderhoud zijn cruciale vragen geworden in de onderlinge concurrentie, zeker in de huidige crisis. Dit thema is in dit gebouw vertaald in een ‘groene’ installatie, waarbij een VRF-systeem verwarming en koeling uit de lucht haalt. De opwekking van de benodigde elektriciteit hiertoe gebeurt middels een eigen energiecentrale van PV-cellen op het dak van de werkplaats.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.