Beeldbepalende torens en een atrium

Beeldbepalende torens en een atrium

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-10-2006

Projectgegevens

ArchitectTon Voets Architecten, Delft
OpdrachtgeverWoningbouwvereniging HaagWonen, Den Haag
HoofdaannemerBouwcombinatie Deltasteden
ProjectarchitectProjectarchitect
MedewerkersTineke Snelders, Peter Tak
TuinarchitectIngenieursbureau Klaas Hilverda, Den Haag
BinnenhuisarchitectTon Voets Architecten, Delft
Oplevering2003
Totale stichtingskosten€ 21.500.000,-
Bouwsom€ 15.500.000 incl. installaties (€ 600.000), excl. inrichting en BTW
Bruto vloeroppervlak19.600 m2
Bruto inhoud58.800 m3
Differentiatie150 woningen (ouderen, woongroep, speciale woningen voor bewoners met niet-aangeboren hersenafwijking), 800 m2 kantoor, 600 m2 kinderdagverblijf
Leverancier gelamineerde spantenHeko Spanten, Ede
Leverancier shinglesHouthandel Houtex, Waddinxveen

Adviseurs
ConstructieAdviesburo Van Eck, Den Haag
Installaties, bouwfysicaWolf Dikken adviseurs, Den Haag
PV cellenEcomation, Rotterdam, Eneco, Rotterdam
BouwkostenTon Voets Architecten, Delft
TekstPaul Groenendijk
Foto'sGer van der Vlugt

Een bejaardentehuis aan de rand van Den Haag Zuidwest is uitgebreid met twee nieuwe vleugels met in totaal 148 seniorenwoningen. Een groot deel van de woningen is aan een ruim, licht atrium gesitueerd. De nieuwbouw geeft het woonzorgcentrum een duidelijke stedenbouwkundige opzet in een U-vorm rond een groen plein.

De entree tot het terrein wordt gemarkeerd door twee hoge bouwdelen van tien en zeven verdiepingen. Een langgerekt bouwdeel met atrium over de volledige bouwhoogte vormt de overgang naar het bestaande gebouw. Een tweede langgerekt bouwdeel is over een bestaand laagbouwgedeelte gebouwd. Tezamen omsluit deze L-vormige nieuwbouw in combinatie met het bestaande gebouw aan drie zijden een groene ruimte.

Hoewel de twee torens bij de entree van het complex beeldbepalend zijn, is het bouwdeel rond het atrium het belangrijkste. Het bouwblok bestaat uit een gedeelte van zes lagen en een gedeelte van vier lagen aan weerszijden van een acht meter breed atrium.

Het bouwdeel van vier lagen sluit in hoogte aan op het bestaande bejaardentehuis. De oude gevel dringt tot in het atrium door; hier is op de begane grond ook een doorgang gesitueerd.
Het bouwdeel van zes lagen is in het atrium voorzien van galerijen met halfronde uitkijkpunten.

De schuine glazen overkapping loopt tot boven het gebouw. De door de brandweer voorgeschreven 30% open gevel is deels uitgevoerd als glazen lamellen en deels als houten lamellen.
Het dak wordt gedragen door houten T-liggers, die op de gelamineerde houten hoofdliggers zijn aangebracht.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.