Benthem Crouwel ontwerpt chauffeursruimte

Benthem Crouwel ontwerpt chauffeursruimte

Project
Door: Petra Starink | 07-07-2015

Eind juli is de chauffeursruimte gereed op het busstation van Amsterdam Centraal. Het opvallende witte gebouw, ontworpen door Benthem Crouwel Architects, heeft op de eerste verdieping een werkplek, pantry en een pauzeruimte voor de buschauffeurs. De chauffeursruimte wordt in minder dan twee maanden gebouwd.

Houtskeletbouw- constructie

De chauffeursruimte heeft een houtskeletbouw-constructie en is zowel binnen als buiten afgewerkt met polyurea, een twee-componentenspray die zeer slijtvast en naadloos aan te brengen is. Door aan de binnenzijde gebruik te maken van verkeersrood polyurea en aan de buitenzijde wit polyurea te hanteren, heeft het gebouw een strak, maar speels uiterlijk passend bij de rode belettering van de overkapping van het busstation.

Smal gebouw

De positie van het gebouw, tussen twee glazen windschermen, is grotendeels bepalend geweest voor de verhoudingen van het volume. Het langwerpige, relatief smalle gebouw van 80 m2 is zowel in vormgeving als functie geoptimaliseerd. Door een spiltrap in de oostelijke ronde kopgevel te plaatsen ontstaat er indelingsvrijheid op beide verdiepingen. Bovendien sluit de vorm vanwege de ronding en het lineaire karakter aan op de eerder gerealiseerde buisvormige toezichthoudersruimte aan de andere zijde van het busplatform. De positionering van de facilitaire ruimtes, zorgt ervoor dat de gevel op begane grond gesloten en graffitiwerend uitgevoerd kan worden.

Door de hoge ligging van de pauzeruimte hebben de chauffeurs veel privacy, met 180 graden uitzicht op het busplatform, het IJ en Amsterdam Noord. Op de begane grond is er ruimte voor opslag, techniek en sanitair.

Projectgegevens

Locatie Busstation Amsterdam centraal
Architect Benthem Crouwel Architects
Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Start ontwerp 2014
Start bouw mei 2015
Oplevering juli 2015
Project team Joost Vos, Saartje van der Made, Peter Alberts
Aannemer Versteeg Utrecht BV
Constructeur Versteeg Utrecht BV
Installatie adviseur NIAG (Nederlandse Installatie Advies Groep)
Beeld Benthem Crouwel Architects

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.