Benthem Crouwel ontwerpt chauffeursruimte

Benthem Crouwel ontwerpt chauffeursruimte

Project
Door: Petra Starink | 07-07-2015

Eind juli is de chauffeursruimte gereed op het busstation van Amsterdam Centraal. Het opvallende witte gebouw, ontworpen door Benthem Crouwel Architects, heeft op de eerste verdieping een werkplek, pantry en een pauzeruimte voor de buschauffeurs. De chauffeursruimte wordt in minder dan twee maanden gebouwd.

Houtskeletbouw- constructie

De chauffeursruimte heeft een houtskeletbouw-constructie en is zowel binnen als buiten afgewerkt met polyurea, een twee-componentenspray die zeer slijtvast en naadloos aan te brengen is. Door aan de binnenzijde gebruik te maken van verkeersrood polyurea en aan de buitenzijde wit polyurea te hanteren, heeft het gebouw een strak, maar speels uiterlijk passend bij de rode belettering van de overkapping van het busstation.

Smal gebouw

De positie van het gebouw, tussen twee glazen windschermen, is grotendeels bepalend geweest voor de verhoudingen van het volume. Het langwerpige, relatief smalle gebouw van 80 m2 is zowel in vormgeving als functie geoptimaliseerd. Door een spiltrap in de oostelijke ronde kopgevel te plaatsen ontstaat er indelingsvrijheid op beide verdiepingen. Bovendien sluit de vorm vanwege de ronding en het lineaire karakter aan op de eerder gerealiseerde buisvormige toezichthoudersruimte aan de andere zijde van het busplatform. De positionering van de facilitaire ruimtes, zorgt ervoor dat de gevel op begane grond gesloten en graffitiwerend uitgevoerd kan worden.

Door de hoge ligging van de pauzeruimte hebben de chauffeurs veel privacy, met 180 graden uitzicht op het busplatform, het IJ en Amsterdam Noord. Op de begane grond is er ruimte voor opslag, techniek en sanitair.

Projectgegevens

LocatieBusstation Amsterdam centraal
ArchitectBenthem Crouwel Architects
OpdrachtgeverGemeente Amsterdam
Start ontwerp2014
Start bouwmei 2015
Opleveringjuli 2015
Project teamJoost Vos, Saartje van der Made, Peter Alberts
AannemerVersteeg Utrecht BV
ConstructeurVersteeg Utrecht BV
Installatie adviseurNIAG (Nederlandse Installatie Advies Groep)
BeeldBenthem Crouwel Architects

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.