Betonnen monoliet voor De Slufter

Betonnen monoliet voor De Slufter

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-10-2006

Projectgegevens

Architect Arcadis Stedelijke Ontwikkeling, Arnhem
Opdrachtgever Havenbedrijf Rotterdam
Hoofdaannemer GMB-LBS, Ridderkerk
Inrichting en ontwerp tentoonstellingsruimte Ontwerpfabriek Con’fetti, Rotterdam
Oplevering Januari 2005
Bruto vloeroppervlak 1750 m2 excl. parkeerkelder en publieksbalkon
Bruto inhoud 6700 m3
Differentiatie 50% kantoorfunctie en 50% publieksfunctie
Bouwsom € 2.000.000, excl. installaties € 470.000, inrichting en BTW

Adviseurs
Adviseur constructie Ingenieursburo Bartels, Lochem
Adviseur Installaties Raadgevend Technies buro Van Heugten, Nijmegen
Adviseur Bouwfysica Peutz, Nijmegen
Adviseur Bouwmanagement ,Royal Haskoning, Rotterdam
Adviseur Bouwkosten Van Uunen, Arnhem

Tekst Hans Mulder
Foto's Pros ten Hove

Op een bijzondere plek, pal aan zee, op het eind van het Slufterstrand staat het nieuwe directieverblijf voor de Slufter. Het kantoorgebouw annex bezoekerscentrum is als een vrij object in het duin geplaatst nabij het depot voor verontreinigde baggerspecie.
Vorm en materiaalgebruik van het gebouw zijn in belangrijke mate door de rauwe omstandigheden van deze locatie ingegeven. De betonnen plooien en golven zijn een directe verwijzing naar de zee.

Bijzonder is dat het exterieur geheel is uitgevoerd in schoon beton. Al in een vroeg ontwerpstadium is gekozen om het constructieprincipe om te draaien: geen betonnen kern met daaromheen een huid, maar een constructieve buitenschil met daarbinnen in een bouwfysische doos. Ook het grote uitkragende publieksbalkon is uitgevoerd in schoon beton. Als een zich naar de randen toe verjongende constructie van in totaal 80 centimeter dik, is het balkon uitgevoerd in een golfvorm waarbij de balkonrand verloopt van rechtstandig naar achteroverhellend. Het is opgebouwd met een betonnen onder- en bovenschaal op een raster van betonnen ribben. Gewerkt is met zelfverdichtend beton, in combinatie met glasvezel versterkte beton ter plaatse van de hellende of golvende vlakken.
Een andere bijzonderheid is dat het hele gebouw dilatatieloos is ontworpen. De wapening is speciaal berekend op het volledig kunnen opnemen van de (temperatuur)spanningen. Bovendien is 5 centimeter betondekking aangehouden voor alle betonvlakken met buitenconditie. Gekozen is voor een betontextuur met een zo vlak mogelijk uiterlijk en een grijswaarde zo dicht mogelijk bij naturel beton.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.