Bezoekerscentrum Tenellaplas, Rockanje

Bezoekerscentrum Tenellaplas, Rockanje

Project
Door: Jacqueline Knudsen | 02-08-2007

Projectgegevens

ProjectarchitectBelinda van Buiten
ProjectteamSaskia van Haren, Antoni Folkers, Sal Witzenhauzen, Ward Steffens
OpdrachtgeverZuid-Hollands Landschap, Rotterdam
Adviseur ConstructiePieters Bouwtechniek, Utrecht
Adviseur installatiesNelissen Ingenieursbureau, Eindhoven
Bouwmanagemant PRC Bodegraven
Hoofdaannemer Van Reek, Oostvoorne
Start bouwAugustus 2005
OpleveringMei 2006
Bruto vloeroppervlak400 m┬▓
Leverancier houtconstructieDe Groot Vroomshoop
TekstJacqueline Knudsen
Foto'sEric van Straaten

Het nieuwe bezoekerscentrum van het Zuid-Hollands Landschap in de Voornse duinen is een opvallend paviljoen in hout dat tegelijkertijd een bescheiden plaats in het landschap inneemt. Het staat op exact dezelfde locatie als zijn voorganger, die was ondergebracht in een verscholen, zwart geteerde schuur die bouwkundig in slechte staat verkeerde. Het nieuwe centrum moest een uitnodigende blikvanger worden, die echter ook duidelijk te gast in de natuur moest zijn. Het paviljoen ligt fraai aan de Tenellaplas, een overblijfsel van de Atlantik Wall. Rondom het centrum ligt een heemtuin.

Het centrum is ogenschijnlijk op een zwevend plateau gebouwd. De plattegrond bestaat uit twee driehoeken die samen een ruit vormen. De daken van de driehoeken lopen onder gelijke helling af naar de diagonaal, waar de driehoeken elkaar raken. Het dak aan de plaszijde is groter en langer en loopt daardoor hoger door dan het dak aan de entreezijde. De lariks draagconstructie bestaat uit pendelkolommen en ver doorstekende dakbalken, zodat een ruim overstek voor de veranda ontstaat. De veranda is met staalkabels aan het overstek opgehangen en vervult een rol als contragewicht voor de dakconstructie. De kabels houden visueel het volume bij elkaar. De veranda biedt uitzicht op de plas en de orchidee├źntuin. Aan de entreezijde is het dak door een glasstrook gescheiden van de gesloten gevel en lijkt te zweven. De geveldelen en vlonderdelen zijn uitgevoerd in massaranduba FSC. In het interieur is de draagconstructie in het zicht gelaten. Het programma voorziet in ruimten voor expositie, lezingen en biedt ter ondersteuning kantoorruimte, een keuken en een werkplaats. De opzet is helder en gericht op een visuele onthulling: de gevels aan de entreezijde zijn vrij gesloten, via een kloeke deur bereikt men eerst een kleine entreehal met verlaagd plafond alvorens de lichte en hoge expositieruimte te betreden, met het panoramische uitzicht. De asymmetrische plattegrond en de bijzondere dakvorm resulteren in een dynamisch gebouw dat zich van alle kanten op een andere manier manifesteert.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.