Bibliotheek Nieuw Waldeck Den Haag

Bibliotheek Nieuw Waldeck Den Haag

Project
Door: Jacqueline Knudsen | 04-05-2009
Op de grens van de wijken Bohemen en Nieuw Waldeck staat een bibliotheek gebouwd in de kenmerkende kleinschalige stijl van eind jaren ’70: bakstenen gevels op een onregelmatige plattegrond met veel schuine hoeken.

De toch flinke massa oogt daardoor van buiten niet zo groot. Des te groter is de verrassing als men de bibliotheek binnengaat. Het donkere onoverzichtelijke interieur is in 2008 grondig onder handen genomen door architecten Mildred van der Zwan, Jorrit Houwert en Jasper Suasso de Lima de Prado. Een uitnodigende, heldere en flexibele ruimte is het resultaat. Naast maatwerkmeubelen geven slimme toepassingen van systeemkasten de bibliotheek een luxe uitstraling.

Deze bibliotheek, voltooid in 1981, is een eenlaags gebouw met een hoge kap omringd door een vijver en bomen. Na ruim 20 jaar gebruik en aanpassingen was de bibliotheek aan een grootscheepse vernieuwing toe. De logische indeling en structuur waren in de loop der jaren verdwenen. Om deze structuur en het heldere maatsysteem van het oorspronkelijke ontwerp van Edzard Luursema terug te brengen, is de hele ruimte gestript. Bij de inrichting zijn uiteraard ook de eisen van de Bibliotheek Den Haag ten aanzien van flexibiliteit, multifunctionaliteit en sfeer bepalend geweest.

Uitnodigende entree
De tot voor kort nauwe hokkerige entree is getransformeerd tot een heldere ruimte, die men via dubbele glazen schuifdeuren betreedt. Diverse muren en obstakels zijn verwijderd waardoor vanaf de entree zichtlijnen zijn gecreëerd naar de verschillende ruimten, die nu in open verbinding met elkaar staan. Aan één zijde van de entree bevinden zich vierkante presentatiesokkels waarop de nieuwste aanwinsten prijken op metalen staanders van verschillende hoogte.

Recht tegenover de entree bevindt zich een minimalistische balie gefineerd in glanzend karmijnrood laminaat. Naast een bemenst terugbreng- en informatiedeel is een selfservice uitleenfunctie in het langwerpige meubel geïntegreerd. De balie is voorbereid op toekomstige zelfbediening bij het inleveren van materialen.

Projectgegevens

ProjectarchitectenMildred van der Zwan (Millie’s), Jorrit Houwert en Suasso de Lima de Prado (+31Architects)
OpdrachtgeverDienst Openbare Bibliotheek Den Haag
Adviseur constructieBouwkundig adviesbureau Van den Berg, Rotterdam
HoofdaannemerBreumelhof Bouw, Den Haag
MeubelwerkSchulz Benelux BVBA, Holsbeek (B) en Luiten Interieurbouw, Wateringen
Start verbouwingMei 2008
OpleveringJuli 2008
Bruto vloeroppervlakte1000 m2
Verbouwingskosten€ 400.000 excl. BTW
TekstJacqueline Knudsen
Foto'sIwan Baan

Kleurenpalet
De kale bakstenen muren zijn gestuct en, evenals de plafonds en kolommen (voorheen blauw), wit gesaust. Tegen die achtergrond is de fraaie dakconstructie van blank gelakte grenen spanten nadrukkelijker aanwezig dan voorheen. De wanden en het merendeel van de strakke kastmeubelen zijn wit.

Donker ultramarijnblauwe en donkerrode tapijten zijn op bepaalde plekken ingelegd in de vloeren van eikenlaminaat. Ook in het meubilair zijn rode en blauwe elementen toegepast, naast blank hout(-fineer). De warme kleuren en materialen en de sfeerverlichting op diverse plaatsen creëren een harmonische en uitnodigende sfeer.

Blauwe walvis
Kleurtoepassing is één middel om binnen de grote ruimte de verschillende afdelingen een eigen identiteit en sfeer te geven. Ook de verlichting en het meubilair dragen bij aan de herkenbare sferen. Enkele speciaal ontworpen meubels zijn op maat gesneden voor de functie, zoals de lange rode balie, de zithoek voor jongeren en het witgelamineerde displaymeubel annex jassenrek.

Het meest opvallende maatwerkmeubel in de bibliotheek is de zogenaamde walvis, een ultramarijnblauwe hoefijzervormige kast annex voorleeshoek bij de jeugdafdeling. In dit speels ontworpen meubel kunnen de kinderen spelen, klauteren of bij elkaar zitten.

Systeemkasten ogen als maatwerk
Naast maatwerkkasten is er slim gebruikt gemaakt van standaard bibliotheekkasten. De witte boekenkasten met houten planken zijn gebaseerd op een bestaand systeem. Door de kasten op een massieve sokkel te plaatsen en open hoeken te maken krijgen zij een robuustere uitstraling dan de gangbare stellingkasten. Op de sokkels staat in zwarte letters het genre van de boeken.

De vrijstaande kasten maken, door hun geringe hoogte van 1.50m, een goed overzicht mogelijk. Ze zijn zo gepositioneerd dat er plekken ontstaan waar men enigszins afgezonderd kan zitten lezen op poefs, bekleed met wit katoen of runderbont. De meeste kasten en zitelementen zijn eenvoudig verplaatsbaar waardoor de ruimte een hoge mate van flexibiliteit heeft.

Tijdschriften, internet en exposities
Ter weerszijden van de luie trap naar de verdiepte tijdschriftenafdeling staan systeemkasten van glanzend rood gelamineerd MDF. In het midden staan eiken gefineerde leestafels met kleurige Rondo stoelen van Erik Jørgensen. Er is gekozen voor tafels in losse modules om ze gemakkelijk verplaatsbaar te houden bij evenementen. Langs de glazen gevel staan kleurige met skai beklede draaifauteuils die uitzicht bieden op de eendenvijver. Aangrenzend aan de tijdschriftenafdeling is de computerruimte gesitueerd, met een grote wit gelamineerde tafel met kersenprint op de kopse zijden en de top.

In een halfronde erker achterin de bibliotheek is de expositieruimte weer in ere hersteld, compleet met richtbare halogeenspotjes, bevestigingsrails voor de kunstwerken, een verstelbaar ophangsysteem en schilderijenrekken.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.