Bijlmerflat Florijn herboren na renovatie

Bijlmerflat Florijn herboren na renovatie

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-10-2006

De vernieuwing van de Bijlmermeer gaat gepaard met veel sloop, maar sommige flats worden gerenoveerd, zoals Florijn in de F-buurt. Van de flats Fleerde en Frissenstein zijn alleen twee schijven overgebleven. De ruimte die is vrijgekomen als gevolg van de sloop is opgevuld met merendeels eengezinswoningen.
Een tussenstuk van Florijn, ooit de langste Bijlmerflat, is gesloopt, waardoor er twee afzonderlijke gebouwen zijn ontstaan. Henk van Schagen voorzag Florijn Noord van een kop met koopappartementen en een rij eengezinswoningen, waarmee de financiële haalbaarheid werd gegarandeerd. Een nieuw lifttrappenhuis doet zowel dienst voor de nieuwe appartementen als voor de bestaande flats. In de tweelaagse plint zijn naast inpandige bergingen atelierwoningen opgenomen, die aan de achterzijde zijn uitgebouwd. Daar staan ze rug aan rug met nieuwe patiowoningen naar ontwerp van Roelf Steenhuis.

Alle bestaande flats zijn opgeknapt (renovatie of groot onderhoud) en een deel is in gebruik als woningen voor studenten van de nabijgelegen HES. De ingangshallen en trappenhuizen zijn eveneens gerenoveerd. Meest opvallend aan de renovatie zijn de vervanging van de balustrades van balkons en galerijen, en de vervanging van de ketelhuizen op het dak.
Frissenstein en Fleerde zijn gerenoveerd door Duinker Van der Torre waarbij de plint werd omgevormd tot grondgebonden maisonnettes. Ook hier vallen weer de balustrades op: transparant glas aan de balkonzijde en gekleurd glas aan de galerijzijde.

Projectgegevens

Architect Van Schagen Architecten, Rotterdam
Opdrachtgever Rochdale, Amsterdam (voorheen Patrimonium)
Hoofdaannemer ERA Bouw, Zoetermeer
Adviseur Constructies Bouwadviesbureau Strackee, Amsterdam
Adviseur Installaties Metapart, Amsterdam
Adviseur Bouwfysica en Akoestiek Adviesbureau Nieman, Utrecht
Oplevering augustus 2003
Bruto vloeroppervlak Florijn Noord 8.630 m2 (plint en kopbebouwing)
Bruto vloeroppervlak Florijn Zuid 2.152 m2 (plint)
Differentiatie Florijn Noord Nieuwbouw 27 atelierwoningen in plint, 11 appartementen en 6 eengezinswoningen in kop, 5 verhuurbare ruimten; vergroting poort, transformatie entreehallen, toevoeging lifttrappenhuis; groot onderhoud 153 flatwoningen; hoog niveau renovatie 36 flatwoningen en 27 studentenwoningen; renovatie 2 lifttrappenhuizen
Differentiatie Florijn Zuid Verhuurbare ruimten in plint; woonvoorziening De kleine Johannes (autistische kinderen); groot onderhoud 90 flatwoningen; renovatie 2 lifttrappenhuizen.
Bouwsom Florijn Noord en Zuid € 23.443.394, incl. installaties (€ 2.730.667), excl. inrichting en BTW
Tekst Peter Visser
Foto's Bouw

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.