Biotechnology Center Delft

Biotechnology Center Delft

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-05-2017

In Delft is de nieuwbouw van het DSM Rosalind Franklin Biotechnology Center in gebruik genomen. Het architectonisch ontwerp is van cepezed. Het nieuwe lab maakt deel uit van een grootschalig toekomstgericht investeringsprogramma dat in 2013 is gestart en waarbinnen cepezed ook een nieuw masterplan voor de campus Delft opstelde.

Masterplan

Het masterplan behelst onder meer een herindeling van de verkeersroutes alsmede een herschikking van functies die voornamelijk is gericht op het creëren van uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst en op een optimaal efficiënt gebruik van de zone waarvoor een vergunning is verleend ten behoeve van bedrijvigheid in een hogere milieucategorie. Het nieuwe Biotechnology Center vervangt de het bestaande Beijerinck-laboratorium uit 1984, dat de laatste jaren te klein en verouderd was. Met de state-of-the-art ondezoeksfaciliteit verruimt DSM zijn capaciteit voor biotechnologisch onderzoek naar toepassingen in voedingsmiddelen, diervoer, bio-brandstoffen, farma en biobased materialen.

Strak ontworpen

De nieuwbouw beslaat zo’n 13.425 m2 bvo met kantoren en laboratoria in de categorie ML1 en hoger. Het pand is gerealiseerd in het verlengde van het Food Innovation Centre en Wetering-kantoor op de site, waarmee het lab functioneel nauw samenhangt en tevens fysiek verbonden is. Het Biotechnology Center is strak en zo compact mogelijk ontworpen en kent een scherpe scheiding tussen de kantoor- en laboratoriumfuncties. Het gebouw heeft een constructieve opzet met grote overspanningen, zodat de vloervelden zo min mogelijk kolommen hebben en zeer flexibel zijn in te delen. Het hart van het gebouw is aan de laboratoriumzijde gereserveerd voor een stabiliserende kern met schachten en installaties, geflankeerd door functies als opslag en ruimtes voor apparatuur.

Atrium met glazen panoramalift

Aan de kantoorkant bevat het gebouwhart een atrium met onder meer een volglazen panoramalift. Om medewerkers een hoge mate van daglichtontvangst te laten genieten, zijn de werkplekken georganiseerd langs de verticaal gelede gevels met een open-gesloten verhouding van 2:1 en glas van vloer tot plafond. Ook de grote vrije hoogte van niet minder dan 3,20 meter draagt bij aan de daglichtontvangst. Op plaatsen waar vanwege het specifieke onderzoek dat er plaatsvindt de voorkeur uitgaat naar wat minder daglicht, is de opendicht verhouding 1:1. Daarnaast is een strak gedetailleerde binnenzonwering gecombineerd met luchtafzuiging in de gevel geïntegreerd.

Naam van gebouw

Het nieuwe gebouw is vernoemd naar de vrouwelijke onderzoeker Rosalind Franklin (1920-1958), die cruciaal bijdroeg aan de ontdekking en het begrijpen van DNA-structuren en daarmee aan de basis stond van de biotechnologie. Door een vroege dood heeft zij daar echter nooit officieel erkenning voor gekregen. Met de vernoeming is het DSM’s bedoeling alle vrouwelijke wetenschappers te eren.

Projectgegevens

Naam projectDSM Biotechnology Center
LocatieAlexander Fleminglaan 1, delft
Architectenbureauarchitectenbureau cepezed, Delft  
Opdrachtgever(s)DSM Food Specialties, Delft  
HoofdaannemerHeijmans Utiliteit Rotterdam  
LandschapsarchitectBuro Lubbers landschapsarchitectuur & stedenbouw, Vught  
InterieurontwerperFokkema & Partners Architecten, Delft  
Adviseur constructieSWINN, Gouda  
Adviseur installatiesDeerns bv, Rijswijk  
Adviseur bouwfysicaDGMR, Den Haag  
Opleveringapril 2017
Bruto vloeroppervlakte13.425 m²
BeeldJoep Jacobs, Horizon Photoworks

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.