Blok 17 Amsterdam IJburg

Blok 17 Amsterdam IJburg

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-04-2010

Het concept van blok 17 is als het ware een kralensnoer. Het is niet ontworpen als een superblok, maar bestaat uit een aantal onderdelen die aan een snoer geregen zijn. Hierdoor is een kleinschaligheid bereikt die het een bijna dorpse sfeer geeft.

Projectgegevens

Projectarchitect Henk Döll
Opdrachtgever IJburger Maatschappij, Amsterdam
Hoofdaannemer Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen, Warmenhuizen
Adviseur Constructies Adams Bouwadviesbureau, Druten
Start bouw 2006
Oplevering 2009
Differentiatie 215 koop- en huurwoningen (169 appartementen en 46 eengezinswoningen), 2.000 m2 bedrijfsruimte, kinderopvang plus parkeerkelder en –dek
Bruto vloeroppervlak 34.500 m2
Adviseur Installaties Huygen Installatie Adviseurs, Rotterdam
Adviseur bouwfysica Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Adviseur bouwkosten Bouwkundig Bureau Caltek, Noordwijk
Leveranciers Baksteen Daas Baksteen, Zeddam
Aluminium kozijnen Permasteelisa, Heerlen en Solarlux, Nijverdal
Lamellenschermen Limelight, Oudenbosch
Tekst Peter Visser
Foto's Marijke Mooy

Blok 17 ligt aan de IJburglaan, de centrale ontsluitingsweg van IJburg. In dit project zijn, naast bedrijfsruimten en een crèche, 215 woningen in verschillende typen en prijsklassen gerealiseerd, zowel in de huur- als koopsector. Het stedenbouwkundig masterplan voor de eerste vier eilanden van IJburg, Haven-eiland-West en -Oost en Klein- en Groot Rieteiland, is gebaseerd op een rechthoekige gridstructuur die is afgeleid uit de blokopbouw van de Amsterdamse grachtengordel.

Op Haveneiland-West, waar Blok 17 zich bevindt, bepalen de straten en grachten de formele structuur waarin de bouwblokken zijn geplaatst. Binnen deze regelmaat wordt een grote variëteit in de architectuur nagestreefd, zowel in het onderscheid tussen de afzonderlijke blokken als binnen elk bouwblok. Drie grote openbare ruimten (pleinen en parken), begeleid door ‘solids’ (markante gebouwen met een bijzondere bestemming), bepalen de verbijzonderingen in het stedenbouwkundig grid.

Strenge buitenkant, intiem binnengebied
Het blok heeft een duidelijk gedefinieerde buitenlijn, vergelijkbaar met de Amsterdamse blokken uit de 19e eeuw. Vanaf de markante kop op de hoek van de IJburglaan en de Talbotstraat lopen de in hoogte en architectuur variërende onderdelen van het snoer langs de IJburglaan, de Diemerpark-
laan, de Maria Austriastraat en tenslotte de Talbotstraat, waar het snoer naar binnen krult. Op dat punt, de enige grote opening in het blok, openbaart zich een kleinschaliger en intiem woonmilieu, dat contrasteert met de buitenwereld.

In dit groene binnengebied bevindt zich een aantal koopwoningen met royale, omsloten tuinen en een aantal sociale huurwoningen rondom een pleintje. De sfeer is intiem, met informele routes en doorgangen en een collectief plein met speelmogelijkheden.

Het gevelbeeld aan de buitenzijde van het blok heeft een enigszins streng karakter: massief, met ritmische gevelopeningen en overwegend in metselwerk en glas. Hierdoor is de individuele woning niet direct herkenbaar en wordt de stedelijkheid benadrukt.

Door het blok in verschillende componenten op te delen konden deze qua gevelbeeld individueel worden ontworpen. De componenten verschillen in hoogte, lengte en gevelindeling, waarbij een balans is gevonden tussen eenheid en diversiteit.

Aan de binnenzijde is de architectuur informeler. Hier worden verschillende materialen toegepast en overheerst een houten constructie en een lamellengevel voor de galerijen. Deze sfeer komt incidenteel naar buiten en is ook toegepast voor gevelbekleding en erkers. Op deze wijze is een levendig stedelijk blok ontstaan waarin verschillende woonmilieus zijn gerealiseerd: stedelijke appartementen en stadswoningen in de buitenring en een groen, kleinschalig wijkje in het binnengebied. Deze overgang van groot- naar kleinschalig onderscheidt het blok van andere blokken in de buurt en geeft het een verrassende uitstraling zonder dissonant te zijn. Een knappe oplossing die navolging verdient.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.