BNA Jonge Architectenprijsvraag van start

BNA Jonge Architectenprijsvraag van start

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-01-2010

Vandaag gaat de twaalfde BNA Jonge Architectenprijsvraag van start, een ideeënprijsvraag met als titel ‘De verticale stad voor gezinnen’. Deelname staat open voor alle Nederlandse architecten die op of na 1 januari 1970 zijn geboren. De ideeënprijsvraag wordt in samenwerking met Ymere en Proper-Stok uitgeschreven in het kader van Nederland wordt anders. De BNA is verantwoordelijk voor de prijsvraag. Ymere en Proper-Stok voor het vervolg. Door de samenwerking tussen ontwerpende en opdrachtgevende partijen is deze ideeënprijsvraag een unieke kans voor jonge architecten om in het vervolg op de prijsvraag samen met opdrachtgevers aan de slag te gaan met een opgave.

Het onderwerp de verticale stad is in de 20ste eeuw uitgebreid onderzocht door architecten zoals El Lissitzky, Le Corbusier en Van den Broek en Bakema. Onder andere stedelijke vernieuwing en verdichting en een te verwachten verregaande afname van nieuwbouwlocaties ‘in de wei’ stellen de bekende ideeën in een nieuw daglicht. Zou de verticale stad als middel kunnen worden ingezet om een aantal problemen die de nieuwe bouwopgave van de 21ste eeuw met zich meebrengt op te lossen?

Deelnemers wordt gevraagd een vernieuwende visie te geven op ‘de verticale stad voor gezinnen’, in de traditie van Le Corbusiers Unité d’habitatation en die visie nader uit te werken tot een ruimtelijk concept. Het ruimtelijk concept moet generiek toepasbaar zijn voor nader te bepalen (binnen)stedelijke locaties. In de visie moet aandacht besteed worden aan de relatie tussen de gedefinieerde doelgroep, gezinnen in de stad, en het ruimtelijk concept. Richtinggevend hierbij zijn vijf thema’s die door jonge medewerkers van Ymere en Proper-Stok worden geanalyseerd in workshops voorafgaand aan de Jonge Architectenprijsvraag.

Uit de inzendingen worden drie winnende ideeën geselecteerd. De prijswinnaars ontvangen een geldbedrag. Voor het vervolg op de prijsvraag worden ze vervolgens aan drie opdrachtgeverteams gekoppeld die zijn samengesteld uit jonge medewerkers (vastgoedbeurs Provada. Uit de drie inzendingen kiezen de bezoekers van de Provada een winnend plan. Het bekroonde team wint een reis naar Marseille om daar de Unité van Le Corbusier te bezoeken.

Op 15 januari 2010 wordt de prijsvraag gelanceerd op www.jongearchitecten.nl/prijsvraag. De ontwerpwedstrijd start half februari 2010 met een symposium rond de vijf prijsvraagthema’s. De inzendtermijn sluit op 6 april 2010.

Over de BNA Jonge Architectenprijsvraag
De BNA organiseert tweejaarlijks de Jonge Architectenprijsvraag. Deze prijsvraag biedt jonge architecten tot veertig jaar de mogelijkheid om een ontwerp te maken en zich zo te presenteren aan opdrachtgevers, publiek en vakgemeenschap.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.