Body House Rotterdam

Body House Rotterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-01-2009

Projectgegevens

OntwerpJan Willem van Kuilenburg met Walter Hoogerwerf
Opdrachtgevers Tijs van Ruiten en Paula Colenbrander
Constructief ontwerpK-constructies, Rotterdam en Ove Arup, London
HoofdaannemerBouwbedrijf Hofman, Maasdijk
Start bouw Mei 2003
OpleveringDecember 2003
Afbouw2003 - 2008
Bruto vloeroppervlakte156 m2
Bruto inhoud537 m3
Bouwkosten€ 238.000 incl. BTW, incl. installaties, excl. grond (waarvan € 30.000 materiaalkosten afbouw zonder arbeidsloon)
Leverancier staalconstructieDijkstaal, Maasluis
Leverancier staalconstructie daktentStream, Rotterdam
TekstStefan van Hoek
Foto'sMonolab, Erik van Leeuwaarden (7, 8, 9)

Kenmerkend voor het Body House op het schiereiland Katendrecht, een voormalig haventerrein in Rotterdam-Zuid, is dat de diverse leefruimten zich niet op de traditionele posities bevinden. Architect Jan Willem van Kuilenburg van Monolab liet zich bij zijn ontwerp juist leiden door de leefwijze van de opdrachtgevers, die tevens de bewoners zijn. Uit hun manier van leven volgde dat de keuken met de sociale patronen die daarbinnen plaatshebben de centrale rol binnen het Body House vervult.

Op de locatie aan de Walhallalaan zijn zeventien woningen in particulier opdrachtgeverschap gerealiseerd. Bewoners hebben zelf een architect gekozen en mochten zelf de invulling van het programma van eisen bepalen. In het geval van het Body House leidde dat tot de woning met de meest uitgesproken vormentaal. De voorgevel aan de Walhallalaan is de meest sprekende. De gevel op de begane grond is geheel gesloten en voorzien van houtpanelen. Verrassend is de voordeur: deze is twee panelen breed en draait om een as. Bij opening ontstaan hierdoor twee toegangen.

Diamant
Ter hoogte van de eerste, tweede en derde etage vormt de voorgevel één geheel van facetten. Drie schuin en hellend geplaatste raamvlakken wisselen eveneens schuin en hellend gesitueerde gesloten geveldelen van lichtblauw epoxy af. Hierdoor ontstaat het beeld van een diamant.

Het glazen facet op de bovenste etage biedt zicht op de Rotterdamse skyline. Door het eronder, schuin in de gevel geplaatste oog, waarachter zich de keuken met zitruimte bevindt, is de Nieuwe Waterweg zichtbaar. Het glasvlak ter hoogte van de eerste etage is schuin naar beneden geplaatst. Hierdoor ontstaat contact met de Walhallalaan met de centrale parkstrip. Vanwege het sprekende uiterlijk van het Body House is een wandelpad in het park loodrecht richting de woning aangelegd.

Achtergevel met reglitglas
Aan de achterzijde van het Body House staan op begane grondniveau drie massieve betonplaten rondom een patio. De patio grenst aan de slaapzone. Op een zware 6 m lange stalen ligger aan de gevel en de tegenover de slaapkamergevel geplaatste betonplaat rusten 3 m overspannende metaalroosters, die het terras van de eerste verdieping vormen. Op dat livingniveau bevindt zich transparant glas in de gevel met daarboven verticale, 6 m lange banen reglitglas.

Pal achter deze gevel bevindt zich een stalen kruisverband ter stabilisatie. Het hele Body House heeft niet één deur die conventioneel naar de buitenruimte opent. De houten deur naar het terras opent met gasveren als een klepraam naar boven. Een op rails rustend luik opent zich rollend en biedt toegang tot het dak.

Staalconstructie als Body
Inpandig vormt een in zijn geheel ingehesen prefab staalconstructie de Body. Op de huid van het staalskelet keert de lichtblauwe epoxy terug. Het staalskelet is constructief en functioneel op drie plaatsen verbonden met het bouwkundige omhulsel van de woning: het staat verankerd in de betonvloer en stabiliseert de voorgevel en het dak.

De Body herbergt de elementaire functies, zoals de keuken met eetruimte, de sanitaire ruimten en installaties. In het midden van de Body voert een trap van de begane grond naar de eerste en tweede etage. De hoogste verdieping is bereikbaar via een trap die op de huid van de Body is gesitueerd. Op de bovenste etage, die als werkruimte dient, ligt een roostervloer. In de Body zijn achter de wanden alle kanalen en leidingen weggewerkt.

Driedeling
Monolab heeft het Body House ontworpen met een duidelijke driedeling in plint, middendeel en top. De begane grond en het tentdak contrasteren totaal met elkaar. De in zichzelf gekeerde betonnen onderbouw vormt een zware, donkere ruimte, terwijl het tentdak flexibel, halftransparant en wegneembaar is. Ertussen bevinden zich de living en keuken. De Body verbindt deze drie delen met elkaar.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.