Boeddistisch meditatiecentrum

Boeddistisch meditatiecentrum

Project
Door: Petra Starink | 25-12-2012

Het boeddhistisch meditatiecentrum Metta Vihara ligt in Hengstdijk, een klein dorpje in Zeeuws-Vlaanderen. Het nieuwe centrum huisvest 22 bedden in 13 één en tweepersoons slaapkamers, een meditatieruimte, een bibliotheek en een eetkamer. Het ontwerp is van Bureau SLA uit Amsterdam.

Metta Vihara een boeddistische organisatie heeft aan Bureau SLA gevraagd om een nieuw stiltecentrum op het platteland van Nederland te bouwen. Ondanks dat er een beperkt budget aanwezig was moest het gebouw veel ruimte hebben, maar niet al te comfortabel. Dit in de lijn met de gedachte, dat wanneer je op retraite bent, je je niet hoeft te voelen als thuis. Het resultaat is een gebouw dat gemaakt is van robuuste en ruwe materialen.

De meeste vloeren zijn van beton maar de vloer van de meditatieruimte is van bamboe. De wanden van de ruimtes zijn gemaakt van kalksteen terwijl milieuvriendelijke gecertificeerde MDF werd gebruikt voor de overige wanden. Het mansardedak is gemaakt van gegolfd staal.

Het gebouw is in de omgeving goed ontvangen. Volgens de ontwerpers hoorde ze voorbijkomende fietsers zeggen: Deze nieuwe koeienstal ziet er goed uit, maar waarom heeft het zoveel ramen?

Projectgegevens

Locatie Hengstdijkse Kerkstraat 36, Hengstdijk
Programma 13 slaapkamers, meditatiehal, bibliotheek, eetkamer
Design Bureau SLA
Projectteam Peter van Assche, Hiske van der Meer, Gonçalo Moreira, Charlotte Vermaning, Justyna Osiecka
Start bouw september 2011
Aannemer Van Kerckhoven Bouw, Kloosterzande
Opening juni 2012
Bouwkosten ca. € 650.000
Fotografie Jeroen Musch

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.