Brede School De Esdoorn Sleeuwijk

Brede School De Esdoorn Sleeuwijk

Door: Petra Starink | 21-11-2017

De Brede School De Esdoorn ligt midden in Sleeuwijk en is ontworpen door architectencombinatie No Label en Olivier+Partners. In dit multifunctionele en duurzame gebouw zijn 2 basisscholen, kinderopvang, gymzaal en bibliotheek gehuisvest. Omdat de ruimtelijke aula eenvoudig wordt gecombineerd met de gymzaal en speellokalen is er één groot kloppend hart ontstaan. De Brede School wordt 22 november feestelijk geopend.

Interieur

Het interieur is afgewerkt met een beperkt aantal materialen. Dat zorgt voor een luxe uitstraling en duidelijke verbinding. Het centrale hart is met hout bekleed, dat ook terug te vinden is in de individuele ruimtes. Er is voldoende ruimte voor eigenheid. De partijen hebben ieder een eigen accentkleur en de onderwijskundige visie bepalen de grootte van hun lokalen en leerpleinen.

Transparantie en daglicht

Het onderwijsgebouw voegt zich optimaal naar de omgeving. Aan de straatkant sluit het qua volume en vorm aan bij de woningen en kerk. De gebruikte baksteen past daarbij goed. Aan de achterkant lijkt de Brede School op te gaan in het park. De ruime raampartijen lopen tot de grond, waardoor er veel contact is met de omgeving. De aula doorklieft het gebouw: als je er voor staat, kijkt je zo naar het park. Kenmerkend voor het gebouw is de transparantie en het daglicht.

Duurzaamheid

Slimme keuzes en beproefde technieken zorgen voor een GPR-score van 8,0. Gebruiksgemak en de mogelijkheid persoonlijke keuzes te maken, waren daarbij steeds leidend. Temperatuur kan zelf geregeld worden. Uit de normering Frisse School klasse B blijkt dat ook licht, geluid en akoestiek in orde zijn. Verder verduurzamen kan eenvoudig. Zonnepanelen en groene daken kunnen probleemloos worden toegevoegd, zodat De Esdoorn bijna energieneutraal (BENG) wordt. In de toekomst kunnen alle binnenmuren worden verwijderd.

Het meerjarenonderhoudsplan was leidend voor de materialisatie. Er is bewust gekozen voor bakstenen en aluminium kozijnen. Voor onderhoudsarme materialen en voor oppervlakken die eenvoudig schoon te maken zijn. Hierdoor zijn de exploitatielasten laag.

Baksteen en aluminium kozijnen

Het meerjarenonderhoudsplan was leidend voor de materialisatie. Er is bewust gekozen voor bakstenen en aluminium kozijnen. Voor onderhoudsarme materialen en voor oppervlakken die eenvoudig schoon te maken zijn. Hierdoor zijn de exploitatielasten laag.

Projectgegevens

Naam projectBrede School De Esdoorn
LocatieEsdoornlaan 2-6, Sleeuwijk
Programma/functieBasisschool | onderwijs | kinderopvang (KDV, BSO en PSZ) | bibliotheek | sportcentrum | interieur | landschap
ArchitectenbureauNo Label en Olivier +partners
Opdrachtgever(s)Gemeente Werkendam
HoofdaannemerBurgland Bouw
Bruto vloeroppervlakte3.850 m²
BeeldMaurits van Hout, Rob Janssen Bouwmeester

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.