Brede school en woningen Meerpolder Berkel en Rodenrijs

Brede school en woningen Meerpolder Berkel en Rodenrijs

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-10-2006

Projectgegevens

ArchitectAtelier PRO, Den Haag
OpdrachtgeverGemeente Berkel en Rodenrijs
HoofdaannemerHeijmans IBC Bouw, Ballast Nedam
OpleveringJuli 2004
Differentiatie2 scholen met 23 lokalen, 2 peuterspeelzalen, 9 waterwoningen, 16 torenappartementen, 22 maisonnettes, parkeergarage met 45 plaatsen
Bruto vloeroppervlak3.590 m2 school, 8.671 m2 woningen
Bruto inhoud37.498 m3
Bouwsom€ 11.820.000 incl. installaties, excl. inrichting en BTW

Adviseurs
Adviseur ConstructieIngenieursbureau Wassenaar
Adviseur ElektrotechniekAssink-Weustink Elektro, Raalte
Adviseur WerktuigbouwkundeDisselhorst installatietechniek, Raalte
Adviseur BouwfysicaAdviesbureau Meves, Zaandam
Adviseur BouwmanagementPrymaplan / Ballast Nedam
TekstHans Mulder
Foto'sGer van der Vlugt en Inge Rosekrans

Het programma voor de brede school voorzag in gecombineerde functies van twee scholen, twee peuterspeelzalen en woningen in een ruimtelijke setting van een gesloten blok van vier lagen hoog met als accent een woontoren van 9 lagen hoog.
Uitgangspunt in het ontwerp was om elke school een eigen hart te geven waarin de eigen identiteit tot uitdrukking gebracht kan worden.

Dit hart wordt gevormd door de centrale hallen, hoge ruimten met een brede centrale trap en een aula. De combinatie van aula en hallen resulteert in multifunctionele plekken voor knutselen, overblijven, feesten, theater enzovoorts. Rondom de centrale hal liggen de onderwijsclusters. Elk cluster heeft een centrale ruimte als uitloop van de lokalen. Met deze ruimte kan flexibel ingespeeld worden op wisselende behoeften in het onderwijs nu en in de toekomst. Elk cluster heeft bovendien een eigen entree.
De parkeerfunctie binnen de kavel loste PRO op door de parkeerplaatsen op het binnenterrein van een plat dak te voorzien. Hierdoor verdwijnen de auto’s uit beeld en ontstaat een aantrekkelijk speelplein voor de bovenbouwleerlingen.
Naast de brede school bestaat het complex uit 47 woningen rond en boven de school. Maisonnettes zijn gesitueerd naast en boven de school, aan het water staan stadshuizen. De toren die fungeert als landmark en bevat twee appartementen per laag.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.