Brede school Het Meervoud

Brede school Het Meervoud

Door: Petra Starink | 11-03-2014

In stadsdeel Slotervaart in Amsterdam  is de brede school Het Meervoud opgeleverd. Het project maakt deel uit van de transformatie van de Westelijke Tuinsteden. Het gebouw aan het August Allebéplein is ontworpen door Architectenbureau Marlies Rohmer. 

In opdracht van Woningstichting de Key heeft Architectenbureau Marlies Rohmer  een multifunctioneel gebouw ontworpen. Het programma van zo’n 5.700 m2 bevat naast een basisschool  sociaal-culturele en maatschappelijke voorzieningen zoals een kinderdagverblijf,  een buitenschoolse opvang en een buurtontmoetingsruimte.

Het Meervoud voegt zich in de orthogonale verkaveling van het August Allebéplein. Binnen de rechthoekige bouwenvelop is symmetrisch in het hart van het gebouw een hoogteaccent opgenomen. De gymzaal torent boven de rest van het gebouw uit en markeert de hoofdentree. Het schoolplein is rondom het gebouw gesitueerd. Diverse entrees, banken en plantenbakken verankeren het gebouw aan het maaiveld.  Op het dak is ruimte voor een schooltuin en extra speelruimte.

Er is gekozen voor een breed en generiek gebouw met een centraal hart. In het centrale hart bevinden zich de gemeenschappelijke functies. Op de begane grond is een grote entreehal met brede tribunetrap gesitueerd. Op de eerste verdieping zijn de buurtontmoetingsruimte, ouderkamer en een gemeenschappelijke coffee-corner gesitueerd. Vides verbinden de verschillende lagen. Bovenin bevindt zich de dubbelhoge gymzaal. Op de koppen zijn extra entrees gelegen voor de verschillende organisaties.

De aangrenzende vleugels zijn in tegenstelling tot het bruisende hart de rustige thuisbasis van de verschillende gebruikersgroepen. De school is -over drie lagen- voornamelijk in de westvleugel ondergebracht, waarbij de onderbouw op de begane grond is gelegen bij het schoolplein en de midden- en bovenbouw op de verdiepingen. Het 22 meter diepe gebouw heeft aan beide gevels een (flexibele) zone met lokalen -afgewisseld met ‘ruimtes à la carte’- en in het midden een zone met overige functies zoals ateliers.  Twee atria brengen het daglicht diep in deze zone.

Projectgegevens

LocatieAugust Allebéplein, amsterdam
OpdrachtgeverWoningstichting de Key, Amsterdam
ArchitectArchitectenbureau Marlies Rohmer, Marlies Rohmer
Team van architectenRonald Hageman, Kirsten Gabriëls, Boris Briels
ConstructeurPieters Bouwtechniek, Eindhoven
AannemerBouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V.
InstallatieadviseurMerosch, Bodegraven
FotografieThea van den Heuvel Fotografie / DAPh
Ontwerp2009
Realisatieoktober 2013
Opdrachtbasisschool, voorschool, ouderkamer, kinderopvang, naschoolse opvang, ouder en kind centrum, buurtontmoetingsruimte en gymzaal.
oppervlakte/ aanneemsomBVO 5707 m2 (excl daktuin) € 7.860.500,- incl. installaties, excl. BTW

Het Meervoud voegt zich op een rustige manier tussen de overige bebouwing, die overwegend uit metselwerk bestaat. De eenduidige, klassieke massa laat dichterbij gekomen steeds meer detail en asymmetrie zien. Een compositie van horizontale metselwerkbanden en verticale accenten kenmerkt het gevelontwerp. De horizontale banden zijn opgebouwd uit geprefabriceerde metselwerkrozetten, waarbij de bruin-gele steen in textuur en in een rond patroon is aangebracht. Dit patroon verwijst naar de Arabische cultuur, de multiculturele samenleving die in de omgeving geworteld is. De panelen zijn te verwijderen van het skelet zodat op termijn het gebouw zich eenvoudig laat transformeren. De accenten worden gevormd door de grijze betonnen portalen, waardoor het gebouw als het ware “met voeten op de grond staat”. De plint heeft een open en uitnodigende uitstraling.

Binnen het  gevelconcept wordt de horizontale geleding op stedenbouwkundige en programmatisch belangrijke plekken door middel van een verticaal accent onderbroken: bij de hoofdentree aan het Allebéplein en de entree aan de Marius Bauerstraat. De portalen worden hier hoger uitgevoerd en geven het gebouw aan beide zijden de expressie van een openbaar gebouw. Een klok versterkt dit effect.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.