Brede school Techum, Leeuwarden

Brede school Techum, Leeuwarden

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-07-2010

Projectgegevens

ProjectarchitectYushi Uehara
OpdrachtgeverGemeente Leeuwarden
HoofdaannemerDijkstra Draisma, Dokkum
Adviseur constructie, installaties, bouwfysica, akoestiek, bouwmanagement en bouwkostenABT Velp
Differentiatie 15 lokalen, 2 speelzalen, 1 sportzaal, 1 peuterspeelzaal, 1 kinderdagverblijf
Bruto vloeroppervlakte3015 m2
Bouwkosten€ 3.300.000
Totale stichtingskosten€ 5.000.000
Start bouwJanuari 2007
OpleveringJuli 2009
Leverancier dakSDS, Ommen
Leverancier dakramenVelux, De Meern
TekstPeter Visser
Foto'sChristian Richters

Techum is een nieuwbouwwijk bij Leeuwarden die opgezet is als een buurtschap, een dorpse sfeer op een steenworp afstand van de stad. Om de nieuwe bewoners direct aan de wijk te binden is er tegelijk met de eerste woningen een school gebouwd. En hoewel er nog lang niet genoeg kinderen in de buurt wonen om deze school te rechtvaardigen, blijkt het een gouden greep. Geen kind wil meer naar een andere school.

De school is een opvallende verschijning in de zich ontwikkelende nieuwe wijk. Yushi Uehara Zerodegree architecture ontwierp een fors en kloek gebouw dat refereert aan de Friese boerderijen in de omgeving. Een lage plint en een enorm dak geven de school een Friese identiteit, maar het materiaalgebruik is daar dan weer in tegenspraak mee. Zo is het gebouw helemaal van deze tijd maar met duidelijke verwijzingen naar het verleden.

De school functioneert momenteel als brede school met een openbare, een christelijke en een katholieke school, maar als de wijk groeit, zal alleen de openbare school overblijven, voor de andere scholen volgt dan nieuwbouw. Verder herbergt het gebouw een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal.

Licht en kleurrijk interieur
Van buiten oogt het gebouw zwaar en donker, maar van binnen blijken de ruimten verrassend licht te zijn. Veel van de bijna 200 ramen zijn als daklicht uitgevoerd en die zijn aan de buitenkant niet zo zichtbaar. Ook in het interieur is veel glas toegepast. De school is opgedeeld door zes schijven, elk in een eigen kleur. Deze zes kleuren komen ook terug in de ramen, met dien verstande dat ze tussen twee schijven alleen de vier kleuren hebben, die niet bij de aangrenzende schijven horen.

Op de begane grond zijn de lokalen relatief klein, naar boven toe worden de lokalen groter. Deze zijn uiteindelijk bedoeld voor de bovenbouw. Centraal in het gebouw zijn de sportzaal en de speelzalen te vinden, de speelzalen op de begane grond zijn door een schuifwand van elkaar gescheiden, zodat er een grote ruimte gemaakt kan worden voor bijeenkomsten en voorstellingen. Om het gebouw heen zijn er diverse speelplekken voor jongere en oudere kinderen.

Het gebouw staat er nu nog wat verloren bij, maar als Techum straks af is zal het een opvallende landmark in de wijk zijn.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.