Brug en speelgebouw Suikerplein Amsterdam

Brug en speelgebouw Suikerplein Amsterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-05-2009

Projectgegevens

Projectarchitect Gerrit de Vries
Opdrachtgever Stadsdeel Westerpark, Amsterdam
Hoofdaannemer Wallaard, Noordeloos
Adviseur constructie ABT, Velp
Start bouw Augustus 2007
Oplevering Juli 2008
Bruto vloeroppervlakte 40 m2
Bruto inhoud 120 m3
Bouwkosten € 650.000
Tekst Peter Visser
Foto's Allard van der Hoek (1-4), Zicht architecten (5)

Het Suikerplein is het centrale plein van de Amsterdamse Spaarndammerbuurt-Oost. Het is een multifunctioneel plein waar het aangenaam verblijven is voor ouderen, fijn spelen voor kinderen en jongeren, en waar ook plaats is voor buurtevenementen.

Het plein is opnieuw ingericht met een nieuwe fiets- en voetgangersbrug en een gebouw voor speelgoeduitleen. Thema in het ontwerp is de vroegere Westersuikerfabriek die hier stond en waaraan het plein zijn naam te danken heeft.

Naast het voorkomen van suikerkristallen in de gevels en plafonds van het nieuwe gebouw zal deze thematiek toegepast worden door het aanbrengen van afbeeldingen op het glas van een zevental hoektrappenhuizen in de buurt.

De opgave was drieledig, het plein moest worden opgenomen in de wandelroute langs het water, de brug moest een onlosmakelijk deel van het plein worden en het de accommodatie voor de speelgoeduitleen moest er als een soort bruggebouw naast komen.

De brug is opgedeeld in een fietsdeel, dat horizontaal in het verlengde van de rijweg langs het plein ligt, en een voetgangersdeel met knikken in breedte en hoogte, waardoor het zich duidelijk onderscheidt van het fietsdeel. Voetgangers kunnen vanaf de brug kiezen voor een route onder de luifel van het speelgebouw het plein op of via een aantal treden naar de steiger aan het water.

Het gebouw is allereerst bedoeld voor speelgoeduitleen, maar is ook geschikt voor andere (buurt)activiteiten. De luifel biedt beschutting en de noordgevel vormt een klimwand. Gebouw en brug vormen een geheel omdat de uitloop van de brug gedeeltelijk onder de luifel van het gebouw doorloopt.

De ingreep is weliswaar klein maar verbetert het plein wel aanzienlijk. Het laat zien dat met bescheiden middelen een flinke verbetering mogelijk is.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.