Building 026

Building 026

Door: Petra Starink | 25-06-2014

In de zomer van 2014 wordt begonnen met de renovatie van het kantoor- en winkelgebouw aan de Koningstraat in Arnhem. Jarenlang was hier de stadsbibliotheek van Arnhem gevestigd.  Eind 2013 verhuisde de bibliotheek naar een nieuwe locatie, De Rozet. Om het gebouw nieuw leven in te blazen wordt het pand gerenoveerd.  V8 Architects is verantwoordelijk voor de ruimtelijke transformatie. Het pand wordt flexibel, toekomstbestendig en energetisch duurzaam. 

Het gebouw uit de jaren 70 heeft een strakke en moderne gevel met lange horizontale lijnen, daardoor heeft  het pand een strenge en gesloten  uitstraling. Het gebouw ligt op een breuklijn in de stad, balancerend tussen de historische binnenstad en het naoorlogse weefsel eromheen. Door de herontwikkeling komt er een einde aan het introverte karakter van het gebouw en zorgt het gebouw ervoor dat het zijn scharnierpositie  in de binnenstad benut. Het gebouw gaat de naam Building 026 dragen.

Transformatie

De transformatie bestaat uit twee belangrijke ingrepen: het creëren van ruimtelijke overmaat in het gebouw en het aanbrengen van een nieuwe gevel. De ruimtelijke overmaat ontstaat door twee entresolvloeren te verwijderen, een nieuwe vloer toe te voegen en de bestaande kantoorvloeren op te schonen. Deze ingrepen maken het gebouw op functioneel vlak toekomstbestendig. 

Rechthoekige kaders

Het gevelontwerp benadrukt de scharnierpositie van Building 026 in het stedelijk weefsel. De gevel bemiddelt tussen de menselijke maat van de binnenstad en de grootschalige blokkenstructuur van het naoorlogse weefsel. Zo bestaat de nieuwe gevel voornamelijk uit glas, geplaatst binnen rechthoekige kaders. Deze kaders bevatten een verwijzing naar de kozijnen van de historische pandjes uit de binnenstad. Richting de naoorlogse stad krijgt de gevel geleidelijk meer glas, waardoor de achterliggende vloerenstructuur steeds zichtbaarder wordt.

Glasplaten met verticale ribbel

In de glasplaten is een verticale ribbel aangebracht als ornament. Deze ribbels geven het gebouw een extra laag. Ze benadrukken het verticale gevelritme door de klemtoon te leggen op de achtergelegen structuur van vloeren en borstweringen.  Doordat de ribbels voornamelijk op de zuid- en westgevel zijn aangebracht, waaiert een mooie reflectie van zonlicht het nabijgelegen plein over. Met dit ontwerp daagt V8 Architects de bouwindustrie uit. Ze kiezen voor een ontwerp dat intensievere en complexere materiaalbewerkingen vraagt, zoals de glasornamenten. Het resultaat is een gebouw dat een sterk verhaal vertelt en zijn eigen karakteristieken benadrukt.

Building 026 is tot stand gekomen binnen een bijzonder werkproces. Vanuit een open vraag van de gebouweigenaar heeft V8 Architects in nauwe samenwerking met Colliers International en lokale makelaars een functieonderzoek gedaan naar de meest kansrijke scenario’s voor de renovatie. Hierdoor werden de architecten in een zeer vroeg stadium betrokken en konden ze bijdragen aan het formuleren en scherpstellen van de Arnhemse opgave.

Bureau V8 Architects

Het bureau V8 Architects is maatwerkgericht en bestaat uit een middelgroot en ambitieus team dat zich de laatste tijd succesvol bewezen heeft op het gebied van transformatieopgaves.

Projectgegevens

Locatie Koningstraat, Arnhem
Architect V8 Architects
Ontwikkelaar Colliers International
Start renovatie juni 2014
Aantal lagen 9 lagen, waarvan 2 entrosolvloeren en 2 onder maaiveld liggen
Oppervlakte 10.630 m2 VVO
Functies ca. 3.000 m2 retail en 6.800 m2 kantoren
Parkeerkelder 65 privéplaatsen
Fotografie V8 Architects

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.