Buitenlandse studenten bij De Wijk van Morgen

Buitenlandse studenten bij De Wijk van Morgen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-02-2010

Elf studenten van de Russische Nizhniy Novgorod State University of Architecture and Civil Engineering gaan deze week aan de slag in het afstudeeratelier van De Wijk van Morgen voor het bedrijventerrein Avantis in Heerlen. Samen met 15 Duitse, 6 Belgische studenten en 60 studenten van Hogeschool Zuyd gaan ze concepten uitwerken voor milieuneutrale gebouwen. De beste ideeën worden zowel in Heerlen als in Rusland gebouwd.

Nihzniy Novgorod is met 1,5 miljoen inwoners de derde grootste stad van Rusland. De contacten van Hogeschool Zuyd met deze Russische universiteit stammen uit 1996. De toenmalige HEAO Sittard heeft samen in Nizhniy Novgorod een internationaal economisch instituut mee opgericht.

Enkele jaren geleden is de samenwerking verbreed naar faculteit Bouw. Sinds een delegatie van Hogeschool Zuyd drie jaar geleden het plan voor De Wijk van Morgen in Rusland gepresenteerd heeft, bestaat er veel interesse voor dit Zuid-Limburgse project. “Ze willen net als wij in De Wijk van Morgen doen, een milieuneutrale wijk bouwen”, zegt Bert Schroën, directeur faculteit Bouw. Hogeschool Zuyd ondersteunt hierbij, door kennis opgedaan in De Wijk van Morgen te delen en docenten- en studentenuitwisseling te stimuleren. De Russische universiteit kan kennis inbrengen vanuit het vooraanstaande materialenlaboratorium waar men over beschikt.

Enthousiast
Door de komst van de Russische studenten, de studenten van de Fachhochschule Aachen en de Haute Ecole de la Province de Liège is het afstudeeratelier van De Wijk van Morgen nu een internationale aangelegenheid geworden. Dat illustreert de internationale uitstraling die dit project inmiddels heeft. Een deel van de studenten gaat aan de slag met het ontwerpen van milieuneutrale gebouwen voor op Avantis, enkele andere groepen ontwerpen voor de nog te bouwen Russische wijk. Komend voorjaar presenteren de beste studententeams hun ideeën op een conferentie in Nizhniy Novgorod.

Samenwerkingsovereenkomst
De samenwerking tussen Hogeschool Zuyd en de State Universiteit of Nizhniy Novgorod wordt nog verder uitgebreid naar andere vakgebieden behalve bouw en economie. Daartoe is dinsdag 9 februari een samenwerkingsovereenkomst getekend. Namens de universiteit uit Rusland deden dat rector dr. Koposov en dr. Bobylov, namens Hogeschool Zuyd tekende collegevoorzitter Karel van Rosmalen.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.