Buren bij het IJ

Buren bij het IJ

Door: Peter Visser | 29-10-2013

Dedato is verre van een standaard architectenbureau, naast (interieur)architecten zijn ze grafisch ontwerpers, standbouwers en ontwerpers van huisstijlen en websites. Maar het meest bekend zijn toch van hun robuuste kantoren, het zijn er inmiddels bijna 40. Het merendeel van de gebruikers zijn creatieven, waaronder ook veel architecten. Het afgelopen jaar werden er weer twee opgeleverd in de Amsterdamse Houthavens, het kantoor- en studiogebouw Ydek en het hoofdkantoor van Barts, buren aan de Moermanskkade op een steenworp van het IJ.

Dedato is opgericht in 1966 en werkt graag samen met andere bedrijven. Ze ontwierpen en ontwikkelden in 2007 hun eigen kantoorpand aan de Danzigerkade, dat naast Dedato ook andere communicatie- en ontwerpbureaus huisvest. Een actief netwerk is het resultaat van de zo ontstane open uitwisseling. Het gebouw van Dedato visualiseert het belangrijkste uitgangspunt: de beleving van de gebruiker staat centraal. Ogenschijnlijk eenvoudige materialen creëren een bijzondere, open en warme sfeer. Dit is ook terug te vinden in de twee nieuwe gebouwen aan de Moermanskkade, verschillende opdrachtgevers en dus verschillende gebouwen, met elk een eigen identiteit, maar toch komen ze duidelijk uit de koker van Dedato.

Schepen

In het gebouw Ydek zijn studio’s voor theaterproducties gemaakt met op elke verdieping een ruime buitenruimte zonder plafond. Het creëert de sfeer van een scheepsdek, geïnspireerd op de passerende cargo- en cruiseschepen. Hierdoor is de binnenruimte van elke hoger gelegen verdieping kleiner dan de vorige. De kavel is, behalve op de begane grond, als het ware in de lengte doorsneden, waardoor het evenwijdig staat aan het IJ. De noordgevel bevat veel glas, de zuidgevel is juist gesloten met veel beton en kleine ramen.

Het parkeren bij deze kavels moet binnen de kavel opgelost worden en omdat er maar een minimaal budget was, is gekozen voor parkeren op de begane grond met de studioruimtes erboven. De auto’s worden aan het oog onttrokken door de ingangshal, die wél de hele breedte van de kavel benut, maar niet de diepte. Van buiten is het gebouw strak afgewerkt, van binnen ook, maar de inrichting, ook door Dedato, maakt er een geweldige werkomgeving van. Het nieuwe werken in een huiselijke omgeving. De BREEAM-NL rating van Ydek is “very good”. Dit is in bedrijfsvastgoed bijzonder en is mede te danken aan het gebruik van betonkernactivering.

Projectgegevens

Locatie Moermanskade, Amsterdam
Ontwerp Dedato ontwerpers en architecten
Projectarchitecten Dick Venneman, Stefan Damen
Opdrachtgever G&S Vastgoed
Hoofdaannemer G& S Bouw
Interieur Dedato
Adviseur constructie Van der Vorm Engineering
Adviseur installaties Mabutec
Opgeleverd 2012
Bruto vloeroppervlakte 5859 m2
Bruto inhoud 23.770 m3
Tekst Peter Visser
Fotografie Primabeeld, Marcel van der Burg

Winter

De noordelijke buurman van het Ydek is Barts, een producent van winteraccessoires, die het nieuwe pand zelf ontwikkelde. Hier beslaat het gebouw bijna de hele kavel en is het parkeren ondergronds opgelost. Bovengronds bestaat het gebouw uit twee delen, beneden zit de distributiehal, bovenin zitten de ontwerpers en de administratie. Ook hier weer veel schoon beton, zoals bij het Ydek, maar meest opvallend is de voorgevel met de massief eiken balken die schijnbaar in een willekeurig patroon geplaatst zijn. Desalniettemin zijn ze wel degelijk dragend. De twee kantoorverdiepingen zijn visueel eigenlijk twee aparte torentjes met grote overkragende betonnen daken, ertussenin is ruimte voor een forse afgeschermde binnentuin. Ook hier heeft Dedato het interieur ontworpen. Het gebouw voldoet aan strenge milieueisen, passend in de visie van Barts, ook dit gebouw wordt verwarmd en gekoeld door betonkernactivering. Opvallend is dat dit het tweede hoofdkantoor is dat Dedato voor Barts ontwerpt, ook het vorige aan de Danzigerkade was van hun hand.

Over die hernieuwde samenwerking zegt architect Dick Venneman: ‘Het is belangrijk om te begrijpen wat opdrachtgevers willen, dat je dat vertaalt in een ontwerp dat hun op het lijf geschreven is.’ Maar het begint bij de opdrachtgever, als die niet openstaat voor de ideeën van de architect en vice versa wordt het nooit wat.

Projectgegevens Barts
Ontwerp: Dedato ontwerpers en architecten
Projectarchitecten: Dick Venneman, Stefan Damen
Opdrachtgever: Barts
Hoofdaannemer: Aannemingsbedrijf P. van Leeuwen
Interieur: Dedato i.s.m. Barts
Binenhuisarchitect: Peter van Dijk
Adviseur constructie: Diocon ingenieurs
Adviseurs installaties: Mabutec
Opgeleverd: 2013
Bruto vloeroppervlakte: 11.212 m2
bruto inhoud: 54.043 m3
Bouwsom: € 5.400.000 incl. installaties, excl. inrichting en BTW

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.