Campus Easy Street Breda

Campus Easy Street Breda

Project
Door: Petra Starink | 01-10-2013

Het project Campus Easy Street Breda omvat een studentencomplex met 120 eenheden voor 200 studenten en appartementen voor 246 starters verdeeld over 4 bouwdelen. Het gebouw is ontworpen door Havermans:Hielkema architecten.

Het totale complex is georganiseerd in een orthogonale structuur, waarbij het studentencomplex is gerealiseerd in een balkvolume met een corridorontsluiting. De appartementen voor starters zijn gebaseerd op een molenwiekprincipe. Per verdieping wisselt de positie van de galerij en de buitenruimte ten behoeve van de maximale daglichttoetreding. De eindwoningen op de koppen van 4 bouwdelen van het carrévolume zijn in de langsrichting georiënteerd met volledig gesloten zijgevelvlakken.

Geglazuurde gevelstenen

De gevelvlakken zijn voorzien van geglazuurde gevelstenen die in samenwerking met Koninklijke Tichelaar Makkum zijn ontwikkeld. In totaal werden er 175 duizend geglazuurde gevelstenen geproduceerd in 13 aflopende tinten blauw, waarmee in de gevelvlakken een natuurlijk verloop van donkerblauw naar licht blauwgrijs is gerealiseerd en zo meeloopt in de kleur van de lucht.

Architect Lode Havermans zocht een glazuur die van nature een levendigheid en nuancering laat zien in plaats van uniforme effen kleuren. Om aan de vraag te voldoen heeft het laboratorium veel onderzoek gedaan om het juiste glazuur te ontwikkelen die bestaat uit mineralen die in smeltfase reacties met elkaar aangaan. Er is een glazuur ontstaan die over verschillende stenen een natuurlijke nuancering laat zien. Deze steen is nog nooit gebruikt als gevel. Het is een gebakken steen, dus keihard en duurzaam.

Projectgegevens

LocatieTuinzigtlaan-Vijfhagen, Breda
OpdrachtgeverSingelveste-AlleeWonen, Breda
ArchitectHavermans:Hielkema architecten
FotografieRene de Wit
AannemerVan Achtmaal, Oudenbosch
Adviseur installatiesVIAC, Houten
Adviseur constructiesABT, Antwerpen
Ontwerp2007-2009
Uitvoering2010-2012
Vloeropprevlakte43.950 m2
Programma120 studentenkamers, 246 appartementen, parkeervoorziening, commerciele ruimten

Duurzame energie

Het witte balkvolume van het studentencomplex is voorzien van glazen panelen in verschillende groentinten om aansluiting te krijgen met het omliggende parkgroen. Het project is uniek in de opwekking van duurzame energie op de eigen locatie. De combinatie van een biomassa centrale in de vorm van een houtpellet verbrandingsoven van 1,1 MW en een smartgrid met 560 zonnepanelen (150 KW) zorgen voor een CO2-neutrale oplossing voor verwarming en het tapwater van de appartementen.

Bekijk hier de video van de Campus

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.