Center Court Geleen

Center Court Geleen

Door: Petra Starink | 21-11-2016

Op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen is Center Court geopend, dat werd ontworpen door Ector Hoogstad Architecten. Het campusgebouw is open en transparant, zowel naar binnen als naar buiten. Het biedt een aangename sfeer die in het teken staat van ontmoeting en uitwisseling. Restaurants , congres en vergaderzalen, laboratoria, sportruimten en kantoren en winkels bieden gemak en comfort voor de vaste bezoekers van het gebouw, dat daarnaast open staat voor gebruikers van omringende complexen en bezoekers van buitenaf.

Centrale hal

Een noordelijke en een zuidelijk hoofdentree geven directe toegang tot de centrale hal of experience centre in het hart van het gebouw. Rondom de hal liggen horecavoorzieningen zoals de espressobar, het campusrestaurant en een grand café. Allemaal beschikken ze over goed op de zon georiënteerde royale terrassen. De onderste verdieping bevat daarnaast een meeting area met daar omheen een vergadercentrum. Op de tweede verdieping ligt een multifunctioneel auditorium, gekoppeld aan een hoge foyer met uitzicht over de campus. Op de tweede en derde verdieping liggen alle onderwijs- en onderzoeksruimten van Universiteit Maastricht en CHILL en op de bovenste verdiepingen bevindt zich de activiteit gerelateerde kantooromgeving van het DSM Innovation Center. Onder maaiveld liggen een multifunctionele sportzaal en een bezoekersparkeergarage.

Verbinding en ontmoeting

De vorm van het gebouw bestaat uit twee contrasterende volumes. Hun verstrengeling symboliseert de belangrijkste functie van het Center Court: verbinding en ontmoeting. Het ene volume bestaat uit horizontale donkere lagen van verschillende steenachtige materialen met elk hun eigen textuur, refererend aan het mijnbouwverleden op de locatie. Het andere is regelmatig verticaal verdeeld en uitgevoerd in licht gekleurd metaal en glas. Om de toegankelijkheid en de relatie met zowel park als omliggende campusgebouwen te optimaliseren zijn er entrees op de begane grond én op de eerste verdieping, waar de royale terrassen als verhoogd maaiveld die op de omgeving aansluiten door middel van brede tribunetrappen, die ook als zitplek kunnen dienen bij buitenevenementen.

Ontwerpplanning

De ontwerpplanning voor dit complexe project is gehaald: het structuurontwerp, voorontwerp, definitief ontwerp én bestek zijn in negen maanden gerealiseerd. Ector Hoogstad Architecten ontwierp ook het volledige interieur, in nauw overleg met de diverse gebruikersgroepen: de vaste en losse inrichting van alle bijeenkomstruimten, het vergadercentrum, de kantooromgeving van de campusorganisatie en de volledige laboratoriuminrichting.

BREEAM-NL

Center Court is een duurzaam gebouw: BREEAM-NL drie sterren (Very Good). Het energiegebruik is laag, onder meer door de compacte hoofdvorm en toepassing van een lage-temperatuurverwarmingssysteem met klimaatplafonds. De opwarming achter de glazen zuidgevel wordt beperkt door de toepassing van een ‘Hollandse klimaatgevel’ met ventilatie tussen de binnenzonwering en het glas. Waar mogelijk zijn gerecyclede of hernieuwbare, biobased materialen toegepast. Het gebouw heeft een hoge toekomstwaarde: het is ruimtelijk, licht en tijdloos; zorgvuldig gedetailleerd en duurzaam gematerialiseerd. Het gebouw is door een afgewogen mix van verschillende ruimten en sferen zeer flexibel te gebruiken. De grote daglichttoetreding, uitstekende luchtkwaliteit, prettige akoestiek en behaaglijke ruimtetemperatuur zorgen voor een gezonde en aangename werkomgeving.

Projectgegevens

Naam project Center Court Geleen
Locatie Urmonderbaan 22, Geleen
Architectenbureau Ector Hoogstad Architecten
Projectteam Joost Ector, Max Pape, Koen Klijn, Sander Visscher, Koert Hougee, Moritz Prophet, Cornelia Sailer, Varsham Boedhoe, Elisabeth Tukker, Arja Hoogstad, Laurens Veth,
Opdrachtgever(s) Chemelot Campus Vastgoed C.V.Dhr. B.J. Kip
Hoofdaannemer BAM Utiliteitsbouw
Adviseur constructie Adviesbureau Tielemans
Adviseur installaties Huygen / Cauberg-Huygen,
Adviseur bouwfysica DPA- Cauberg-Huygen
Oplevering juli 2016
Bruto vloeroppervlakte 20.000 m²
Beeld Petra Appelhof

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.