Centrale Bibliotheek gerenoveerd met accent op beleving

Centrale Bibliotheek gerenoveerd met accent op beleving

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-10-2006

Projectgegevens

ArchitectArchitectenbureau Broekbakema, Rotterdam
OpdrachtgeverCentrale Bibliotheek Rotterdam
HoofdaannemerAannemingsbedrijf H.J. Jurriëns, Utrecht
Adviseur ConstructiesCorsmit Raadgevend Ingenieursbureau, Rijswijk
Adviseur Installaties Techniplan Adviseurs, Rotterdam
Adviseur BouwmanagementTriplan Raadgevende Ingenieurs, Hilversum
BinnenhuisarchitectVan Velzen La Feber Bonheur architecten, Schiedam
OpleveringJuni 2004
Bruto vloeroppervlak14.000 m2
Bouwsom€ 5.460.000, incl. installaties (€ 3.230.000), excl. inrichting (€ 2.080.000) en BTW
Totale stichtingskosten€ 10.500.000

Leveranciers:
BaliemeubelenVan der Plas Interieurbouw, ‘s-Hertogenbosch
Belettering toiletgroepApon Reclame, Rotterdam
Kastmeubelen en informatiezuilenVarwijk Interior Solutions, Ulft
VerlichtingZumtobel Staff
TekstPaul Groenendijk
Foto'sGer van der Vlugt

Het accent van de grootste en drukst bezochte openbare bibliotheek van Nederland is verschoven van boekenmagazijn naar belevenisbibliotheek. De krantenzaal is verplaatst naar de eerste verdieping, waar ook een internetterras, de Rotterdamcollectie en de populaire reisboekenafdeling zijn te vinden. Een nieuwe zaalruimte voor lezingen en andere activiteiten is met taatsdeuren bij de bibliotheek te betrekken.
Op de tweede verdieping liggen de jeugdafdeling en de afdeling romans. Het is een waar kinderparadijs met verschillende voorleeshoeken en een centrale zitkuil, die qua populariteit met de ballenbak van IKEA wedijvert. Ook bij de romanafdeling is met zitjes een informele sfeer gecreëerd.

Iedere verdieping heeft een eigen kleurstelling. Overal zijn dezelfde kasten en meubels toegepast. Het meeste meubilair is verrijdbaar en overal bruikbaar. De gehele bibliotheek is voorzien van nieuwe vaste vloerbedekking. Veel betreden routes zijn met parket belegd. Er is onderscheid gemaakt tussen drukke routes, gemarkeerd door de opvallende lampenkappen, en de studieruimtes.
Door nieuwe, lagere boekenkasten is de oriëntatie verbeterd. Donkere hoeken zijn vermeden. De hoge kasten aan de wanden hebben een geperforeerde achterwand waardoor licht binnenkomt en het uitzicht door de glasgevel mogelijk blijft.
In speciale vitrinemeubels toont men bijzondere of actuele boeken. De sloopbestendige computers met de bibliotheekcatalogus zijn geconcentreerd rond een infopunt. Alle voeding en elektronica komt vanuit de plafonds.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.