Ceremoniegebouw natuurbegraafplaats Schoorsveld

Ceremoniegebouw natuurbegraafplaats Schoorsveld

Door: Petra Starink | 01-03-2016

In het ontwerp voor een nieuwe ceremoniegebouw voor begraafplaats Schoorsveld in Heeze Leende bracht Vocus architecten bna drie functies samen. Een ceremonieruimte, een ontvangst en een informatiecentrum. Het ontwerp kenmerkt zich door eenvoud. Door de gebogen, organische vorm van gevels en dak is er vanuit elk van de drie functies en vanuit de grote waterpartij een unieke zichtlijn gecreëerd.

Organische vorm gevels en dak

De constructie van het gebouw is zichtbaar en bepalend voor de architectuur. Door in het ontwerp te kiezen voor een gebogen, organische vorm van gevels en dak is er vanuit elk van de drie functies een unieke zichtlijn gecreëerd. De grote waterpartij en de in het hart van het gebouw gelegen ceremonieruimte vormen een natuurlijk geheel door ook hier de zichtlijn centraal te stellen. De installaties daarentegen zijn volledig geïntegreerd. Het hout is afkomstig van Douglas naaldbomen die op het terrein staan. De opvallend dikke boomstammen vormen de robuuste dragers. Boomstammen komen ook terug in de halfronde wand van de ceremonieruimte. Natuurlijke tinten als grijs en verschillende blanke en gebeitste houtsoorten voeren de boventoon in de binnenruimtes.

Sedumdak

De positionering van het gebouw, met de ontvangst- en koffieruimte op het zuidwesten is met zorg gekozen. Het ligt, goed ontsloten, aan de rand van de Natuurbegraafplaats. De ontworpen waterpartijen hebben de functie van waterberging en het sedumdak zorgt onder meer voor demping van geluid. Ergens anders op het terrein komt een schuur voor opslag van materialen. Deze schuur sluit qua vormgeving aan op het hoofdgebouw.

Geïntegreerd in de omgeving

Uit respect voor de omringende natuur heeft VOCUS een gebouw ontworpen dat volledig geïntegreerd is in haar omgeving. Die integratie gaat zelfs zo ver dat het gebouw in principe wordt afgebroken zodra de Natuurbegraafplaats vol is. Vanaf dat moment gaat de natuurbegraafplaats op in de nieuwe natuur. Voor de Natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze-Leende werkt VOCUS samen met haar vaste partner Natuurbegraven Nederland

 

Projectgegevens

LocatieSomerenseweg 100, Heeze Leende
OntwerpVocus architecten BNA
OpdrachtgeverNatuurbegraven Nederland
AannemerMoonen Bouw
InstallateurGevers Installatietechniek
ConstructeurAdviesbureau Berkendam
InterieurarchitectEric Faassen
LandschapsarchitectJohn Jansen-Bureau Praedium
Bestemmingsplan ruimtelijke procedureGabi Stoffelen-Bureau Praedium
PLanvorming2015
Realisatie2016

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.