CitizenM Hotel Schiphol

CitizenM Hotel Schiphol

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-11-2008

Projectgegevens

Projectteam Rob Wagemans, Erikjan Vermeulen, Jeroen Vester, Erik van Dillen, Matthijs Hombergen, Sofie Ruytenberg
Grafisch ontwerp en visuals KesselsKramer, Amsterdam
Opdrachtgever CitizenM, Voorschoten
Aannemer staalconstructie en gevel Interdam projects, Zwijndrecht
Aannemer fundering Heijmerink Bouw, Utrecht
Aannemer interieurafbouw Snelbouw, Ridderkerk / Modcon Moerdijk

Adviseurs:
Constructie Pieters bouwtechniek
Techniekkamers Well Design, Utrecht
Bouwfysica en akoestiek TNO Delft
Bouwmanagement Bouwkundig Buro Coppens, Etten-Leur
Leveranciers:
Licht en moodpad Philips
Visuals gevel Visual Works, Amsterdam
Meubilair kamer Interna, Italië
Meubilair lobby gebied Vitra
Overdekt pad Interdam projects met Van Rijn Staalbouw
Wandbekleding Vescom

Differentiatie Hotel met 230 kamers
Bruto vloeroppervlakte 6000 m2
Start bouw 2007
Oplevering 2008
Foto’s Ewout Huibers
Tekst Peter Visser

CitizenM is een nieuwe Nederlandse hotelgroep. Het concept van het hotel is om alle overbodige zaken achterwege te laten, maar de gasten toch een luxe gevoel voor een budgetprijs te bieden. Het eerste hotel telt 230 kamers van 14 vierkante meter, geprefabriceerd in de eigen fabriek van CitizenM en gemakkelijk te vervoeren. Concrete maakte er een heuse hotel-experience van.

Een dakconstructie van stalen platen verbindt het hotel met de terminal. PowerLED vloerlichten verlichten de onderkant van het dak en begeleiden de gasten van vliegveld naar hotel. De ingang van het hotel is gemarkeerd door een roodgetinte glazen uitbouw.
De gevel van het gebouw, dat in feite niet meer is dan een zwarte metalen doos, wordt verbijzonderd door de aluminium frames met ongelijke dieptes en onder verschillende hoeken geplaatste ruiten. Twee grote kunstwerken op pvc doek sieren de gevel en benadrukken de culturele intenties van citizenM.

Via de rode uitbouw komen de gasten in een lobby zonder balie terecht, waar zes doe-het-zelf incheck balies wachten. Het publieke deel van de begane grond is ontworpen als een serie kamers, waar gezeten, gegeten en gewerkt kan worden. Deze kamers zijn ontworpen in samenwerking met Vitra, die al het meubilair levert. Dit geeft Vitra en citizenM de mogelijkheid van tijd tot tijd het meubilair aan te passen, waardoor de kamers ook een soort showroom zijn.

Het eetgedeelte, dat grotendeels selfservice is, bestaat uit een 11 meter lang meubel bestaande uit zeven gekoelde kasten met eten en drinken. Grote rode bartafels met witte barkrukken vormen het decor van het eetgedeelte. ’s Avonds wordt het eetgedeelte deels afgesloten en wordt er met aangepaste verlichting een barruimte van gemaakt.

Prefab kamers
De prefab hotelkamers zijn gestapeld op de benedenverdieping. Aangezien citizenM gelooft dat een groot bed en een eenvoudige, schone badkamer alles is wat wij tijdens een stads- of zakenreis nodig hebben, is het ontwerp hierop gebaseerd.
Het bed staat voor het kamerhoge en -brede raam en is 2,2 bij 2 meter groot. Het fungeert ook als loungemeubel waarop tv kan worden gekeken, samen met Marvin, een speelgoedbeest ontworpen door Gewoon.
Onder het bed is een grote lade gemaakt waar een geopende koffer in past. In de voorkant van het bed zitten aansluitingen voor telefoon en laptop. Op de twee nachttafeltjes naast het bed staan geïntegreerde lampen.

Opgesplitste badkamer
Om ruimte te besparen is de badkamer opgesplitst in losse onderdelen. Zowel douche als toilet bestaan uit grote glazen cilinders, de eerste transparant, de andere voorzien van matglas. Een derde, kleinere cilinder fungeert als wastafel.
De douche heeft een RVS kolom voor de kranen, toiletartikelen van het hotel en de extra handdouche. Het plafond van zowel douche als toilet zijn doorzichtig en voorzien van gekleurde LED verlichting.
Een draaibaar stalen frame biedt plaats aan hoge passpiegel aan de ene kant en een make-upspiegel met bovenverlichting aan de andere kant. Ook is er ruimte voor opmaak artikelen.

Moodpad
Extra veel aandacht is er besteed aan de verlichting, er zijn maar liefst 14 lichtbronnen in de kamers. TL-lampen bij het raam, spots boven het bed en boven het badkamer gedeelte, lampen bij de make-upspiegel en gekleurde LED verlichting in het verlaagde plafond van het badkamerdeel, waarmee de kleur van de kamer veranderd kan worden.
Met behulp van een zogenaamde moodpad hebben de gasten de mogelijkheid de verlichting van de hele kamer naar hun hand te zetten. Er kan gekozen worden uit zes voorgeprogrammeerde sferen (bijvoorbeeld Romance, Business of Surprise me) en zes functionele instellingen (bijvoorbeeld Werk, Douchen of Lezen). Video en audio passen zich aan de keuze aan om een perfecte atmosfeer te creëren.
De moodpad bedient ook de jaloezieën, het lichtdichte gordijn, airconditioning en de televisie. Persoonlijke instellingen worden door het citizenM-systeem onthouden voor een volgend bezoek. Want dat de gasten terugkomen, daarvan is citizenM overtuigd.
Het ligt in de bedoeling dat er ruim 20 soortgelijke hotels, allemaal opgebouwd uit dezelfde kamermodule, gaan komen. De tweede, bij de Amsterdamse Zuidas is al in aanbouw, de derde moet in Glasgow komen. CitizenM mikt op een jong, zakelijk, cultureel maar vooral ook hip publiek. Met deze formule moet dat zeker lukken.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.