Clubhuis HC Schiedam

Clubhuis HC Schiedam

Door: Petra Starink | 21-06-2017

Architéma Architectuurstudio ontwierp in samenwerking met ThijssenVerheijden Architecture & Management een opvallend gebouw voor de Hockey Combinatie Schiedam (HCS). Kenmerkend voor het clubhuis is het uitkragend dak.

Ontwerp

De vorm van het dak is een fusie van twee dakvormen met duidelijke associaties: de herkenbaarheid en gezelligheid van een zadeldak, gecombineerd met de dynamische en moderne uitstraling van een dubbel lessenaarsdak. Het gebouw is ontworpen als een paviljoen met een alzijdige oriëntatie in het hart van het complex, ingebed in een groen landschap met flinke terrassen, een tribune en taluds, waar verschillende niveaus moeiteloos in elkaar overgaan. De dynamische dakvorm is cruciaal in de soepele verbinding tussen binnen en buiten. De opgaande lijn in het dak en een subtiele hoekverdraaiing in de gevel – voorzien van een metselwerkreliëf – markeren de entree, die halfweg de twee etages is gesitueerd. Onder het uitkragende dak richting de velden zijn er veranda-achtige tussenruimtes die in alle weersomstandigheden gebruikskwaliteit toevoegen.

Dakvorm

Door een half verdiepte aanleg verdwijnt de onderste etage grotendeels in het landschap. Hier bevinden zich kleedruimtes, ondersteunende functies en bergingen. Boven is de clubruimte, waar grote glasvlakken contact leggen naar de omliggende velden en terrassen. De dakvorm faciliteert deze extraversie, maar is ook bepalend voor de intieme sfeer. De knikken in het dak worden geaccentueerd door de geïntegreerde LED-lijnen die, net als het houten plafond, van binnen naar buiten doorlopen. De uitkragende daken richting terras en tribune geven het gebouw, ondanks een relatief bescheiden omvang, een grote ruimtelijke impact op de omgeving. Naast het gebouw komen 3 watervelden, 3 zandvelden en een miniveld

Duurzaamheid

Het nieuwe complex van HCS is klaar voor de toekomst. Het gebouw heeft een CO2-neutrale pellet installatie, uitsluitend LED-verlichting, hoge isolatiewaarden en een vraaggestuurd ventilatiesysteem, wat resulteert in een lage energievraag en duurzame warmte-opwekking. Architectuur speelt een rol: de overstekende daken beperken de zonlast, terwijl de taluds bijdragen aan een goed gebouwklimaat, dankzij een isolerend en accumulerend effect. Het gebouw is bovendien zo ontworpen dat het breed en veranderend gebruik kan faciliteren. De clubruimte is splitsbaar in twee delen, met zelfstandig functionerende voorzieningen. Centraal in de ruimte staat de bar centraal, die bij splitsing uiteenvalt in twee gelijkwaardige delen.

Projectgegevens

Naam projectHC Schiedam
LocatieHargalaan, Schiedam
Programma/functie1130 m2 clubgebouw en bergingen, tribune en omgeving interieur clubruimtecomplex met 2 zandvelden, 4 watervelden en een mini-veld
ArchitectenbureauArchitéma Architectuurstudio, Rotterdam
ProjectteamRalph van de Donk, Henk Magrijn, Michiel Bosch i.s.m.: ThijssenVerheijden A+M, Rotterdam
Opdrachtgever(s)Gemeente Schiedam / HC Schiedam
HoofdaannemerAannemer Complex: Gebr. Van Kessel. Aannemer Gebouw: De Vries en Verburg, Stolwijk
InterieurontwerperKleuradvies: Tanja van der Sijp, Schiedam
BeeldOssip van Duivenbode

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.