Contrastrijk materiaalgebruik in Hage Hoek

Contrastrijk materiaalgebruik in Hage Hoek

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-11-2006

Projectgegevens

Architect Atelier PRO, Den Haag
Opdrachtgever Hopman Interheem Groep
Hoofdaannemer Van Hoogevest Bouw, Amersfoort
Bouwdirectie Hopman Interheem Groep / Langeslag Vastgoed / JLD Beheer
Installateur E-installaties, W-installaties, sanitair Loodsluis, Genemuiden
Oplevering Februari 2004
Installateur liftinstallatie Otis
Bruto inhoud 61.948 m3
Bruto oppervlak, bedrijfsruimte 2.088 m2
Bruto oppervlak, parkeergarage 4.421 m2
Bruto oppervlak, woningen 17.481 m2
Differentiatie 53 stadshuizen, 18 woonwerkwoningen, 31 maisonnettes, 6 flats, 7 dakvilla's

Adviseurs
Bouwkosten Swets en Van Voorden
Constructie Broersma Den Haag
Bouwfysica Advies & Ingenieursbureau Sandbergen
Installaties T&H Installatietechniek
Terrein Stijlgroep

Tekst Paul Groenendijk
Foto's Luuk Kramer

De locatie bestaat uit de Boog, een bouwblok met maisonnettes en dakvilla’s boven bedrijfsruimtes, en de Strip, een blok met woonwerkwoningen aan de Oude Haagweg. Op de hoek vormt een massief bouwblok van zeven bouwlagen een stedenbouwkundig accent. Via een poort in de Boog is een verhoogd binnenhof bereikbaar boven een parkeergarage. Door de gekozen opzet zijn er geen geparkeerde auto’s in deze woonwijk zichtbaar en hebben voetgangers, fietsers en spelende kinderen het rijk alleen.

De woningen zijn grotendeels opgetrokken uit de tegenwoordig populaire donkere baksteen. Er zijn, bijvoorbeeld bij de entrees naar de parkeergarages, accenten aangebracht met klampvermetselde bakstenen. De gevels aan de wigvormige binnenhof zijn wit gekeimd om deze bijzondere ruimte te benadrukken en lichter te maken. De dakvilla’s op het gebogen bouwblok zijn voorzien van gevels met eternietleien. Deze zijn ook toegepast bij de galerijgevels en bij de dakverdieping van de woonwerkwoningen. De gevels van de bedrijfsruimtes op de begane grond aan de Volendamlaan en de hoofdentree zijn grotendeels van glas. Met de stalen liggers en het aluminium hekwerk van de onderste galerij is voor deze afwijkende functie een contrastrijke eigen architectonische expressie gevonden. Het stalen frame vormt een kader om reclame-uitingen op esthetische wijze op te vangen.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.