Corderius College Amersfoort

Corderius College Amersfoort

Door: Petra Starink | 12-11-2013

Het schoolgebouw van het Corderius College in Amersfoort is met nieuwbouw uitgebreid. Het ontwerp is van Herman Bakker van Hoogevest Architecten. Met de omvang van 1779 m2 is de nieuwbouw substantieel te noemen.

Door de bijzondere vorm en verdiepte aanleg heeft het zogenaamde ‘Brugklashuis’ het zicht op de wederopbouwarchitectuur uit de jaren 50 van de vorige eeuw niet ontnomen. Het is een zichtbaar natuurlijke uitbreiding in vorm en materialen, die duidelijk in samenhang met het bestaande gebouw en de omgeving is ontworpen.

De nieuwbouw omvat 13 lokalen, een aula, sanitaire voorzieningen en kantoorruimtes. In stedenbouwkundige zin sluit het bladvormige nieuwe bouwvolume aan bij de oostelijk gelegen sportvelden en park Randenbroek. Aan deze zijde ligt het gebouw deels verdiept in het oplopende talud.

Het sedum op het dak, evenals de volledig gebalanceerde CO2 gestuurde luchtbehandelingsinstallatie werken mee aan een prettig binnenklimaat. Aan de westzijde is de grond afgegraven, waardoor de verbinding tussen de nieuwbouw en de oudbouw op souterrainniveau kon worden gerealiseerd. De daarboven gelegen binnenstraat vormt een open strook tussen oud en nieuwbouw waarin ook daklichten zijn aangebracht.

Het ‘Bruggersplein’ vormt als aula het hart van het nieuwe gebouw met rondom klaslokalen die tegen de buitenschil liggen voor optimale daglichttoetreding. Onder de spantenkap, die in het zicht is gebleven, bevindt zich een open kantoorruimte. Van hieruit zijn zichtlijnen gecreëerd naar de omringende klaslokalen. De brugklassers hebben een eigen entree aan de noordzijde.

Projectgegevens

Locatie Lambert Heijnricsstraat 23, Amersfoort
Architect Van Hoogevest Architecten, Herman Bakker
Aannemer Aannemersbedrijf P.van Leeuwen, Meerkerk
Adviseur installaties De Blaay-van den Boogaard Raadgevende Ingenieurs
Adviseur constructie Bouwtechnisch Ingenieursbureau Croes
Bruto vloeroppervlak nieuwbouw 1779 m2
Bouwsom € 2.593.000
Bouwtijd 11 maanden
Fotografie Frank Hanswijk

 

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.