CP Parenterals, Oss

CP Parenterals, Oss

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-07-2009

Projectgegevens

ProjectarchitectenSiebold Nijenhuis en Jan van Iersel
ProjectteamAntoon Ceelen, Robert van Kats, Steven Schulze, Bouke den Ouden
OpdrachtgeverSchering-Plough (v/h Organon), Oss
Adviseur constructieIngenieursbureau Ulehake, Oss
AdvisBouwbedrijf Berghege, Osseur installaties en bouwmanagementSchering-Plough, Oss
HoofdaannemerBouwbedrijf Berghege, Oss
TuinarchitectBuro Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur, Arnhem
Start bouw Mei 2005
OpleveringApril 2008 (ingebruikname juni 2009)
Bruto vloeroppervlakte16.500 m2
Bruto inhoud100.000 m3
Leveranciers:
Staal Hanegraaf Staalwerken, Maren-Kessel
GeveltechniekOskomera Group, Deurne
TekstEgbert Koster
Foto'sMenno Emmink (exterieur) en Schering-Plough (interieur)

Op het uitgestrekte fabrieksterrein van medicijnenproducent Schering-Plough in Oss (voorheen Organon) valt het nieuwe productiegebouw voor CP Parenterals moeilijk over het hoofd te zien. Het gebouw heeft niet alleen hangarachtige afmetingen maar ook een hightech uitstraling die scherp afsteekt tegen de zwaar gedateerde belendende bebouwing. Het gebouw is ontworpen door Broekbakema dat sinds 1995, als huisarchitect van Organon, elders op het fabrieksterrein al diverse panden realiseerde.

In het gebouw worden, hoogwaardige, op basis van biotechnologie ontwikkelde medicijnen geproduceerd die vooralsnog uitsluitend door middel van injecties kunnen worden toegediend (parenterals). De productie van deze medicijnen vindt plaats in zwaar beveiligde, volledig geklimatiseerde cleanrooms die hermetisch zijn afgesloten van de buitenwereld.

Omdat de indeling flexibel moet zijn met het oog op te verwachten veranderingen in de productieprocessen heeft het exterieur een betrekkelijk neutraal karakter. De gestileerde vormgeving en het voor bedrijfsgebouwen hoogwaardige materiaalgebruik brengen tot uitdrukking dat in het utilitaire gebouw geavanceerde producten worden vervaardigd. De enige indicatie van de verschillende functies in het interieur is de sprong in de voorgevel tussen de productieruimten en de zogeheten servicestrook, die onder andere de entree, kantoren, kleedruimten en kantine bevat.

In de productieruimten vindt de feitelijke productie van de medicijnen op een betonnen tafelconstructie plaats. De ruimte onder deze ‘tafel’ is voor opslag en expeditie bestemd. Boven de productieruimten bevindt zich, zowel inpandig als op het dak, een enorme hoeveelheid installatietechniek. Een dakopstand van 1.50 meter onttrekt de pijperij op het dak aan het zicht.

Vitrage
Uitgangspunt van het ontwerp is om de verschijningsvorm van het gebouw op verschillende schaalniveaus een andere korrelgrootte te geven. Van veraf oogt de kolos als een abstract bouwvolume. Dichterbij blijkt de glazen huid te zijn bedrukt met een uitvergroot patroon van ouderwets kant dat als een gestileerde vitrage voor de zijgevels hangt. Ook de kopgevel krijgt naarmate de afstand afneemt letterlijk meer diepte door de toenemende zichtbaarheid van de aluminium lamellen op het geveloppervlak.

Achter het omhulsel van glas en aluminium gaan zware prefab betonnen gevels schuil die voldoen aan uitzonderlijk hoge eisen op het gebied van warmte-isolatie en luchtdichtheid. Voordeel van de dubbelehuid-gevel is dat bij technische aanpassingen van de productielijnen betrekkelijk eenvoudig extra gevelopeningen kunnen worden aangebracht (of bestaande openingen dichtgezet) zonder dat dit grote invloed heeft op het gevelbeeld. Een flexibiliteit waarvan overigens ook in de ontwerpfase al ruimschoots gebruik is gemaakt.

Uitbreidbaarheid
Door het ontbreken van herkenbare schaalelementen oogt het kolossale bouwvolume van 70 x 60 x 20 meter (l x b x h) op de foto’s aanmerkelijk kleiner dan het in werkelijkheid is. Om een indruk te geven: de ogenschijnlijk bescheiden betonnen plinten onder de glazen gevelpanelen zijn feitelijk meer dan manshoog (2 meter). Niettemin is in het ontwerp rekening gehouden met eventuele toekomstige uitbreidingen. Het gebouw kan ter plaatse van de achtergevel 35 meter worden verlengd om plaats te bieden aan twee extra productielijnen.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.