Crematorium Siesegem ontworpen door KAAN Architecten toont openheid

Crematorium Siesegem ontworpen door KAAN Architecten toont openheid

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-11-2018

KAAN Architecten heeft voor Crematorium Siesegem in de Belgische stad Aalst een helder en leesbaar gebouw ontworpen waarin signalisatie tot een minimum is gereduceerd. Het gebouw is uniek in Europa, want de ovens en filterinstallaties zijn zichtbaar voor het publiek.

Urnenveld ontworpen als kleine heuvels

Het  crematorium,  met een voetafdruk van 74 bij 74 meter, grenst aan de  westelijke ringweg rondom de stad.  Het gebouw gaat op in een park,  ontworpen door landschapsarchitect Erik Dhont. Bij aankomst op het terrein vanaf de Blauwenbergstraat is de sereniteit voelbaar en doen de golvende,  groene heuvels een gevoel van vertraging ontstaan. Aan de noordzijde dient een vijver als waterbuffer, de aangrenzende strooizones en het urnenveld zijn ontworpen als kleine heuvels. De dienstweg voor  lijkwagens aan de oostzijde is volledig aan het oog onttrokken om nabestaanden niet te storen tijdens de rouwplechtigheid.

De zuidwestelijke hoek van het gebouw komt uit op een buitenpatio, een overgangszone die leidt naar de binnenruimten. KAAN Architecten heeft een gebouw ontworpen dat vanzelfsprekend en natuurlijk aanvoelt in gebruik.

Daglicht

Bij het binnengaan van het crematorium vormt een opeenvolging van ruimten een ervaring waarbij ruimtelijke verwarring wordt vermeden. De binnenruimten, met een aanzienlijke hoogte van 6,4 meter, dragen samen met het overvloedige daglicht bij aan een gevoel van weidsheid. Een grote betonnen  luifel gaat over in een ruim portaal met direct zich op de receptie. De  lichte ontvangsthal heeft aan beide zijden een groot raam  met  zicht op de aangelegde tuinen. Een discrete verbinding leidt naar het horecagedeelte waar een groot schilderij van de Belgische kunstenaar Rinus  Van de Velde wordt getoond.

Interieur

Crematorium  Siesegem heeft twee ceremoniële zalen. De grote aula heeft royale afmetingen en biedt plaats aan 600 personen. KAAN Architecten was  betrokken bij het totale  ontwerp van gebouw, waaronder de  meubels. De lederen bekleding van de zitbanken heeft een zachte textuur en een lichte  geelbeige kleur, die ook in andere ruimten in het gebouw terugkomt en die een directe verwijzing is naar zand en stof. Achteraan de ruimte biedt een  glazen wand zicht op een patio die in verbinding staat met het omringende landschap. Beide aula’s hebben een familiekamer en een ruimte om te  condoleren.

Groene patio’s

De groene patio’s, die natuur en daglicht verenigen, vormen een tegenwicht voor de intense momenten van verdriet van de nabestaanden.Naast de aula’s vormen ook de technische ruimten in het gebouw een fundamenteel onderdeel van het ontwerp.

Technische ruimte

Door deze  ruimten zichtbaar en toegankelijk te maken en het crematieproces niet te verbergen,  ontstaat een vervreemde maar geslaagde tegenstelling tussen techniek en sereniteit. De ovens en de schoorsteen, die zich uitstrekt door een glazenopening in het  dak, hebben net zoals het meubilair een zachte, zandgele kleur. Dit  zorgt voor een gevoel van waardigheid en intimiteit  in het gebouw.

Materiaalkeuze 

De materiaalkeuze en de detaillering zijn van groot belang om tot een onverstoorde atmosfeer te  komen.Voor het exterieur heeft  KAAN  Architecten  gekozen voor de ordonnantie van zichtbeton, terwijl de binnenwanden een matte, licht oneffen cementering  hebben. Het plafond is ruw, gespoten  afgewerkt om tot een goede akoestische beleving te komen die past bij een dergelijke gebouwtypologie. In de familiekamers en koffiekamers is gekozen  voor eiken parketvloeren. Alle ruimten drukken de essentie van de architectuur uit. Ceppo di  Gré-marmer speelt hierbij een uiterst belangrijke  rol. Na het zagen van de blokken zijn de platen, met een afmeting van 2,4 bij 1 meter, gerangschikt met als doel een visueel samenhangend patroon te  verkrijgen. Deze methode is  toegepast op de vloeren en wanden. Marmer is  ook gebruikt  voor de receptie, de bar, de pupiter, de katafalken en de  hoge plinten in de binnenpatio’s.

Inbreng en ervaring klant

Crematoria in België hebben traditioneel een complexere  organisatie dan in andere  landen.  Het samenkomen met familie voor een maaltijd is hierbij  een belangrijk onderdeel. De inbreng en ervaring van de klant en de dialoog met de architect zijn cruciaal geweest voor het project. KAAN Architecten  heeft een helder, leesbaar gebouw ontworpen waarin signalisatie tot een minimum is gereduceerd.  De architectuur is  niet enkel een opeenvolging van  ruimten, maar biedt een ruimtelijke oriëntatie die ervoor zorgt da  bezoekers zich nooit verloren voelen.
Op 6 september 2018 is het crematorium geopend.

Projectgegevens

Naam projectCrematorium Siesegem
LocatieMerestraat 169, 9300 Aalst
Programma/functie

Crematorium, auditoriums, restaurant, familiekamers,condoleancekamers

Architectenbureau

KAAN Architecten (Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio)

Projectarchitect

Bas Barendse, Dante Borgo, Maicol Cardelli, Timo Cardol, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Cristina Gonzalo Cuairán, Michael Geensen, Walter Hoogerwerf, Marco Lanna, Giuseppe Mazzaglia, Exequiel Mulder, Ismael Planelles Naya, Giulia Rapizza, Ana Rivero Esteban, Giacomo Rizzi

Projectteam

Projectmanagement: KAAN Architecten, Rotterdam; Bureau Bouwtechniek, Antwerpen (België)

Opdrachtgever(s)Intergemeentelijke Samenwerking Westlede (IGS)
HoofdaannemerJan de Nul, Hofstade-Aalst (België)
Landschapsarchitect

Erik Dhont, Brussel

Interieurontwerper

Los meubilair: Bulvano, Mechelen (België) Houten banken: Luxor interieur, Meldegem (België) Vast meubilair: Bekaert Building Company– BBC, Waregem (België) Vitrines: Meyvaert, Gent (België) Natuursteen: Marble us, Tirana (Albanië)

Adviseur constructiePieters Bouwtechniek, Delft
Adviseur installatiesHenk Pijpaert Engineering, Oudenaarde (België)
Adviseur akoestiekDGMR, Arnhem
Start bouwapril 2016 - september 2018
Bruto vloeroppervlakte5.000 m²
BeeldSimone Bossi; Sebastian van Damme

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.