Crescendo tussen Maas en centrum

Crescendo tussen Maas en centrum

Door: Peter Visser | 26-11-2012

Maaswaard is een uitbreiding van Venlo die pal tegen het centrum aanligt. Het wordt dan ook niet opgevat als een nieuwe wijk, maar als een uitbreiding van het centrum in zuidelijke richting. Tegelijkertijd is het een overgang van de stad naar de buitenwijken. Een centrale rol in het gebied is weggelegd voor het Nedinsco-complex uit 1928, een monumentaal fabrieksgebouw dat getransformeerd wordt tot een multifunctioneel centrum. Net ten zuiden ervan staat sinds kort Crescendo, een nieuwbouwcomplex met een opvallende vorm en een bijzondere gevel.

De nieuwbouw is het resultaat van een prijsvraag, waarbij de architecten de vrije hand kregen, het ging om de vraag naar een stedelijke inpassing, niet specifiek om woningbouw. Eigenlijk was alleen de maat van de kavel bekend.

Benthem Crouwel Architecten bedachten een plan om op deze plek een levensloopbestendig woningbouwcomplex neer te zetten met op de begane grond ruimte voor horeca-, zorg- en commerciële functies, en daarboven gewone huurappartementen, zorg- en groepsappartementen. Achterliggende gedachte hierbij was dat zorgbehoevende ouderen nu in gebouwen ver buiten het centrum, en dus ver weg van de hun vertrouwde omgeving, gehuisvest werden. Op deze locatie blijven de bewoners zicht houden op het centrum van Venlo.

Doorbraken

Omdat de kavel vrij groot is, lag het gevaar van massaliteit op de loer. Ter voorkoming hiervan is er gekozen voor een gebouw van vier lagen met diverse doorbrekingen en vier torentjes van maximaal nog eens zeven verdiepingen erbovenop. Door de doorbraken ontstaan er enkele besloten binnengebieden, die een verschillende mate van privacy hebben. Deels oogt het openbaar, maar op andere plaatsen heeft het een meer besloten, intiem en semi-privé karakter. Bomen en banken maken er een mooie verblijfsruimte van voor zowel bewoners als bezoekers, het heeft de sfeer van een hofje.

Horeca-, zorg- en commerciële functies op de begane grond zullen ook zorgen voor een levendig binnengebied. Deze functies zijn niet alleen bedoeld voor de bewoners, maar moeten ook op buurtniveau gaan functioneren.

Onder het complex is de parkeergarage met, gezien de aard van de bewoners, relatief veel scootmobielbergingen. Daarnaast zitten hier ook de fietsenstallingen van het complex. Een uitsparing in het dak, ter plaatse van een van de doorbraken zorgt voor daglicht in de garage.

Projectgegevens

LocatieMaaswaard
ArchitectBenthem Crouwel Architecten
ProjectarchitectMarcel Blom, Anja Blechen
ProjectteamSergio Bostdorp, Nico de Waard
OpdrachtgeverWoonstichting Woonwenz, Venlo
HoofdaannemerHeijmans Bouw Best
Adviseur constructieVander Weide Van Bragt, Venlo
Adviseur bouwfysicaCauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs, Maastricht
Adviseur bouwkostenPRC Kostenmanagement, Oosterbeek
Start bouw2009
Opleveringdecember 2011
Bruto vloeroppervlakte24.350 m2
Differentiatie74 huur-, 42 zorg- en 5 groepsappartementen, horeca, zorg- en commerciële functies, parkeergarage
Leverancier natuursteenNatumar, Venlo
Leverancier betoncomposietPP gevelbouw, Ochten
Leverancier glasgevelJustimax, Belfeld en Droogmans, Kozen (B)
TekstPeter Visser
FotogarfieJannes Linders/Peter Visser

Zorg op maat

De gewone huurappartementen zijn er voor iedereen, maar bieden de bewoners wel de mogelijkheid om in de toekomst gebruik te maken van de aanwezige zorg. In elk geval zijn de woningen uitgerust met extra brede en drempelloze deuren. Er zijn geen balkons in het complex, maar ieder appartement beschikt over een inpandige serre die met een glazen wand van de woonkamer afgescheiden is.

De zorgappartementen zijn bedoeld voor mensen die zelfstandig kunnen wonen, maar ook zorg nodig hebben. Deze woningen zijn voorzien van allerlei extra domotica. Daarnaast zijn er nog vijf groepswoningen voor elk zeven bewoners die niet meer zelfstandig kunnen wonen.

Elk appartement heeft weer een ander uitzicht, over de Maas en de uiterwaarden, op het centrum van Venlo of op het toekomstige Nedinscoplein. Het complex telt zeven verschillende ontsluitingen, waardoor er per ontsluiting hooguit vier appartementen per verdieping zijn. Hierdoor wordt voorkomen dat bewoners een gevoel van massaliteit ondervinden.

Stevige gevel

Doordat de appartementen van serres zijn voorzien is er een strak gevelbeeld ontstaan. Het gebruik van verschillende soorten gevelplaten voorkomt monotonie. Zo is er lavasteen uit de Eiffel gebruikt, een betoncomposiet en glasplaten. Ieder plaatmateriaal heeft bovendien zijn eigen afmeting en textuur. Aan de buitenzijde van het complex is veel donkere lavasteen gebruikt, naar binnen toe worden de lichtere materialen gebruikt. Dit komt zonder meer de kwaliteit en de hofjessfeer ten goede. De toch al stoere gevels zijn hoger dan noodzakelijk doorgetrokken, waardoor installaties op het dak uit het zicht blijven. Zulke details maken Crescendo tot een bijzonder project.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.