De Nieuwe HEF, Rotterdam

De Nieuwe HEF, Rotterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-05-2011

Projectgegevens

Projectarchitect Paul de Vroom
Projectteam Paul de Vroom, Kerstin Hahn, Mercedes Ballester, Arnold van Ouwerkerk, Hans Oldenburger, Vincent de Bruin
Opdrachtgever Uitgeverij de Hef
Hoofdaannemer Aannemingsbedrijf De Hek, Giessenburg
Binnenhuisarchitect DKV architecten
Meubelmaker vast interieurXylos Meubelmakers, Rotterdam
Adviseur constructie Zonneveld ingenieurs, Rotterdam
Adviseur installatiesCDC (Climatic Design Consult)
Adviseur bouwfysicaCauberg Huygen Raadgevend Ingenieurs
Start bouwSeptember 2008
Oplevering Januari 2010
Bruto vloeroppervlakte391 m2 + 40 m2 patio
Bruto inhoud1.490 m3
Differentiatie/programmawoning + kantoor uitgeverij
Tekst Peter Visser
Foto’s Jeroen Musch

Steeds vaker werken mensen van huis uit. Vaak gaat het daarbij om eigen bedrijfjes waarbij een kamer, of indien nodig een etage wordt ingericht als werkplek, wonen en werken op één adres, maar wel strikt van elkaar gescheiden. Bij uitgeverij De HEF ligt dat anders, wonen en werken lopen door elkaar heen, gaan ongemerkt in elkaar over. Begrijpelijk als je werk je passie is.

De Nieuwe HEF is gevestigd in twee voormalige bedrijfshallen en een portiekflat er pal boven. Het maakt onderdeel uit van een gesloten bouwblok op het Noordereiland dat vlak na de Tweede Wereldoorlog is gebouwd om snel te voorzien in de behoefte aan woningen en bedrijfsruimten. Het bestaat uit bedrijfsruimten op de begane grond met portiekflats daarboven, uitgevoerd in een typische wederopbouwarchitectuur.

Aan de Maaskade staan vele historisch waardevolle panden en daarom is het hele waterfront een beschermd stadsgezicht, ook de wederopbouwgebouwen. Aan de gevel mocht derhalve nagenoeg niets worden gewijzigd, waardoor een verborgen schat aan de Maas is ontstaan.

De twee opdrachtgevers leiden gezamenlijk de uitgeverij en hebben daarnaast elk een eigen beroep. Hij is zakenman, zij is landschapskunstenaar. In het dagelijks leven lopen werk en privé volledig door elkaar heen zodat er geen behoefte was aan een traditioneel woonprogramma met werken aan huis.

Het programma is gebaseerd op een reeks plekken waar de bewoners kunnen werken, studeren, verpozen en rusten. Daarnaast is de boekencollectie, goed voor 160 meter boekenplank, leidraad bij de verbouwing geweest. De boeken moeten op iedere plek, bij iedere gelegenheid voorhanden zijn.

Ten slotte was er nog één voorwaarde: er moest een directe relatie met de rivier en de voorbijvarende schepen zijn. Geen alledaagse opdracht voor de architect dus.

Zonering
Door de twee loodsen samen te voegen ontstond er een zeer brede ruimte. Om deze voelbaar te maken gaat het ontwerp uit van een zonering in de breedte met achtereenvolgens aan de straatzijde een extraverte zone met expositieruimte, een centrale zone met ontmoetingsplein, een introverte zone om te werken en te slapen een buitenzone in de vorm van een patio en een functionele zone met woonkeuken en opslag.

De bestaande betonstructuur van kolommen en balken, die per situatie andere afmetingen hebben, is in het zicht gehouden omdat deze onregelmatige structuur hét kenmerk is van deze ruimtes. Op 2,40 meter is een nieuw hoogtepeil gemaakt, hieronder staan ruimtescheidingen in de vorm van wanden, boekenkasten en reusachtige taatsdeuren. Daarboven is de ruimte met kozijnloos glas gesloten.

In het hart van het huis, ter hoogte van de centrale zone is een opening naar de verdieping gemaakt, die enerzijds de twee niveaus met elkaar verbindt en tevens zorgt voor zonlicht diep in het huis. De lounge op de verdieping heeft een breed panorama op de Maas en het centrum van Rotterdam. De lounge is via een interne trap met de begane grond verbonden, maar ook toegankelijk via de portiek.

Iedere zone zijn eigen vloer
De zonering wordt versterkt en verduidelijkt door de materialisatie van de vloeren. Achtereenvolgens een betonnen afwerkvloer, natuursteen, parket, pebbles en een vuurrode kunststof gietvloer. De betonconstructie is heeft een industrieel grijze kleur gekregen, de boekenkasten zijn gemaakt van verschillende soorten hout.

De patio is in tweeën gedeeld door een glazen gang die de centrale en de functionele zone met elkaar verbindt. Elk van deze delen heeft twee ‘eilandjes’, in de middelste twee ligt gras en staan berkenbomen, in de andere twee liggen houten vlonders met aan de ene kant een vijver erin en aan de andere kant een vuurschaal.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.