De Olieberg Scheveningen

De Olieberg Scheveningen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-06-2007

Tussen het oude dorp en de haven van Scheveningen heeft Theo Kupers Architecten een markant project gerealiseerd met diverse soorten huurwoningen en een kinderdagverblijf. Hoewel het gebouw op zich al interessant is, maakt vooral de duintuin op het binnenterrein indruk.
Op het binnenterrein van het driehoekige bouwblok lag voorheen een U-vormig straatje (eerst Magneetstraat, later Ducdalfstraat geheten) dat sinds de aanleg in de jaren twintig van de vorige eeuw een sociaal-maatschappelijk probleem vormde. In 2000 was de staat van de woningen bovendien dermate slecht dat besloten werd tot sloop en vervangende nieuwbouw.
In plaats van het oude straatje is een riant binnenterrein ontstaan binnen een gesloten bouwblok, door ook een nieuw bouwblok evenwijdig aan de Kompasstraat neer te zetten. Bovendien werd op deze wijze een overzichtelijke stedenbouwkundige situatie gecreëerd.

Het blok sluit wat betreft hoogte aan op de bebouwing aan de Zeekant, met een excentrische opbouw van vier verdiepingen. De hierin gelegen appartementen hebben een schitterend uitzicht op oud Scheveningen en de zee.
De appartementen in het lagere gedeelte worden ontsloten door binnengalerijen die dankzij lichtkoepels in het dak, vides en beukbrede doorsteken naar de gevel bijzonder licht zijn. Deze doorsteken kunnen per verdieping gaan functioneren als gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners.
Door de binnengalerijen zijn de woningen breed langs de oost- of westgevel gesitueerd. De woningen op de begane grond worden direct vanaf de straatzijde ontsloten en lopen door van straat- naar achtergevel. Het kinderdagverblijf bevindt zich ook op de begane grond.
De verschillende soorten huurwoningen zijn door elkaar in het gebouw verspreid. Er zijn appartementen in de sociale en vrije sector, en wooneenheden voor huurders van De Compaan (begeleid wonen voor verstandelijk gehandicapten). De bewoners hadden de mogelijkheid hun eigen woningplattegrond en aankleding te bepalen, hetgeen resulteerde in zestig verschillende woningplattegronden.

Duintuin
Door het hoogteverschil tussen zee- en landzijde is er op het onderniveau ruimte voor nog twee appartementen, een steunpunt voor De Compaan en bergingen. Achter het gebouw, op het binnenterrein is op dit niveau de parkeergarage voor de bewoners van de Olieberg aangelegd, waarboven een glooiende duintuin is aangelegd. Een klein deel van het binnenterrein is in gebruik als buitenruimte van het kinderdagverblijf.
De beplanting bestaat uit duineigen soorten, zoals helm met vlekken, duinroos, duindoorn, bottelroos en slangenkruid. Enerzijds omdat deze bestand zijn tegen de omstandigheden op deze locatie met zilte lucht, gure winden, hoge zomertemperaturen en vorst aan de grond in de winter, anderzijds zijn ze ook onderhoudsarm.

Projectgegevens

Projectarchitecten Theo Kupers en Floris le Conge Kleyn
OpdrachtgeverVestia Den Haag-Scheveningen
HoofdaannemerBam Woningbouw, Den Haag
Adviseur ConstructieAdviesburo van Eck, Rijswijk
ProjectteamPerry Klootwijk, Anja Brockman, Gerwen van der Linden
TuinarchitectN2 architekten i.s.m. Caspar Slijpen, Maastricht
BinnehuisarchitectN2 architekten, Rotterdam
Ontwerp beletteringAntenna-Men (Yvo Zijlstra)
Adviseur installatiesI.O.C.-Ridderkerk
Adviseur bouwfysica en akoestiekBuro Nieman, Utrecht
Adviseur bouwmanagementCeres Projecten, Den Haag
Start bouwFebruari 2004
Oplevering Mei 2006
Bruto vloeroppervlak 11.700 m2
Bruto inhoud35.500 m3
Differentiatie71 huurwoningen (sociale en vrije sector), kinderdagverblijf (4 groepen), steunpunt ‘De Compaan’ 500 m2, parkeergarage 91 plaatsen en duintuin 5000 m2
Leveranciers:
Glazen winterpuiLumon (Metaglas), Tiel
Balkonverankering Normteq, Hengelo
Gevel - en straatsteenHagemeister, Nottuln, Duitsland
Antisone wanden Bruynzeel, Zaandam
Tekst Peter Visser
Foto's Daria Scagliola en Stijn Brakkee

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.