De Rokade Groningen

De Rokade Groningen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-05-2008

Projectgegevens

ProjectarchitectenFloor Arons, Arnoud Gelauff, Adrie Laan en Jan Bart Bouwhuis
MedewerkersJoost van Bergen, Rianne Kreijne, Florian Schrage, Aldrik Stegenga, Mahir Dündar, Claudia Temperilli, Mariska Koster-Berbé
OpdrachtgeverWoonstichting De Huismeesters, Groningen
HoofdaannemerSchutte Bouw, Zwolle
LandschapsarchitectKraaivanger.Urbis, Rotterdam
Adviseur constructie Ingenieursbureau Wassenaar, Haren (Groningen)
Adviseur installaties en bouwfysica Adviesburo Nieman, Utrecht
Start bouw 2005
Oplevering Herfst 2007
Bruto vloeroppervlakte 15.400 m²
Bruto inhoud 47.000 m³
Differentiatie72 woningen, 2 penthouses, 1000 m² bedrijfsruimte en parkeergarage met 74 plaatsen
Bouwkosten € 9.600.000
DuurzaamheidsklasseGroninger Woonkwaliteit nieuwbouwbasispakket II (hoogste categorie)
Leverancier ronde kozijnen rondgewalste Alcoa RT62 profielen tot ø1800 mm, Van Campen, Lelystad
Leverancier metselwerk wit geëngobeerde gevelstenen, type Rocade GT,gemetseld met dunbedmethode, Hagemeister, Nottuln (D)
Foto'sAllard van der Hoek
TekstPeter Visser

De gemeente Groningen streeft ernaar om de stad compact te houden door de wijken rond het centrum te verdichten. Door de daling van de gemiddelde woningbezetting is verdichting noodzakelijk om het bestaande voorzieningenniveau in stand te houden. De manifestatie De Intense Stad in 2003 was het startschot en woontoren De Rokade een van de eerste resultaten.

De Rokade staat bij de ingang van de wijk Hoornse Meer, op de hoek van Laan Corpus den Hoorn en de Sportlaan. De toren staat direct naast verzorgings- en verpleeghuis Maartenshof dat de afgelopen jaren grondig vernieuwd is. Op subtiele wijze zijn Maartenshof en De Rokade met elkaar verbonden, om de bewoners van de toren, zogenaamde ‘jongere ouderen’, de mogelijkheid te bieden zorg af te nemen bij de Maartenshof, zonder dat de buitenwereld dat merkt.

De toren heeft een kruisvormige plattegrond en oogt hierdoor bijzonder slank. De uiteinden van het kruis zijn uitgevoerd in een witte baksteen en voorzien van ronde ramen in verschillende groottes. De binnenzijden van het kruis zijn bijna helemaal van glas.

De woningen, vier per verdieping, hebben een L-vormige plattegrond, waardoor de woningen een mooi uitzicht combineren met een zekere mate van introversie. Huidige en toekomstige bewoners kunnen zelf kiezen uit drie verschillende woningindelingen, daarop zijn de gevels, draagstructuur en installaties voorbereid. Helemaal bovenin bevinden zich twee penthouses van 230 m2, met behalve een balkon ook een patio.

Op de begane grond zijn bedrijfsruimtes ontworpen voor onder andere een fysiotherapeut. Daarboven zitten twee verdiepingen met parkeerplaatsen, die per autolift bereikbaar zijn. De garage wordt natuurlijk geventileerd, heeft daglicht en uitzicht en is met bouwkosten van €15.000 per plaats goedkoper dan een ondergrondse bak. De bergingen bevinden zich eveneens op de eerste en tweede verdieping.

Op de begane grond bevindt zich verder nog de riante ingangshal met een mooie deurpartij op de hoek van het gebouw. Afgezien van de ronde ramen is het een strak en serieus gebouw. Een klok in een van de ronde gaten in de gevel is net die knipoog die het gebouw helemaal menselijk maakt.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.