De Stadstuinen Amsterdam

De Stadstuinen Amsterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-12-2008

Projectgegevens

Projectarchitecten Robert Alewijnse, Chris de Weijer
Projectteam Kerstin Tresselt, Mark van der Hoff, Harrie Hupperts, Andreas Leupold, Claudia van Leest, Frederique van Andel, Peter van der Schans, Richelle de Jong, Diana de Kroo
Opdrachtgever Bouwfonds Ontwikkeling, Haarlem; Ymere Ontwikkeling, Amster
Hoofdaannemer UBA, Uithoorn
Stedenbouwkundig plan DP6, Delft
Adviseur constructie Ingenieursbureau Smit Westerman, Waddinxveen
Adviseur installaties Technisch Adviesbureau Duinwijck, Leusden
Adviseur bouwfysica DGMR Raadgevende Ingenieurs, Arnhem
Adviseur bouwkundig ontwerp Bureau Bouwkunde Rotterdam
Adviseur brandveiligheid Cauberg Huigen raadgevende ingenieurs
Start bouw 2004
Oplevering 2007
Bruto vloeroppervlakte 62.000 m2
Differentiatie 415 woningen
Leveranciers:
Aluminium kozijnen Schipper kozijnen, Medemblik
Glas Metaglas, Tiel
Geëmailleerd glas Geëmailleerd glas Colorbel AGC Flat Glass Europe, Tiel
Rode gevelpanelen Trespa International, Weert
Aluminium golfplaat Smits metaal en ramen, Cuijk
Tekst Peter Visser
Foto's Daria Scagliola & Stijn Brakkee (3,4,5), Bastiaan IngenHousz (1,2,6)

In een groenstrook aan de Osdorper Ban realiseerde DP6 een complex van 415 woningen met parkeervoorzieningen. Stedenbouwkundig zoekt het aansluiting op de omgeving, architectonisch juist niet. In plaats van de bestaande, enigszins sombere portiekflats is een licht en luchtig ensemble neergezet. Het is een verdichting en tevens een verrijking van deze naoorlogse wijk.

De lange, smalle bouwlocatie ligt tussen een drie rijen dikke bomenlaan aan de noordkant en een park aan de zuidzijde. Het park en de woningen worden van elkaar gescheiden door water. Door het forse programma op te delen in verschillende blokken met veel noord-zuid georiënteerde zichtlijnen is een open complex ontstaan. De blokken passen binnen de orthogonale stedenbouwkundige structuur van Van Eesteren.
Er zijn verschillende openbare ruimten tussen de woningblokken met elk een eigen karakter, waarbij de kwaliteiten van het bestaande openbare gebied optimaal worden benut.

Esplanade
De drie rijen dikke bomenlaan aan de Osdorper Ban is nu een flaneerstrook, een esplanade. Lange houten trappen verbinden de esplanade met de dekken waarop de nieuwbouw staat. Onder deze dekken bevinden zich de parkeervoorzieningen.
De voordeuren van de meeste appartementencomplexen en grondgebonden woningen bevinden zich aan de esplanadezijde. Ook zijn daar woninggebonden werkruimten en enkele kleinschalige bedrijfsruimten te vinden. Hierdoor moet de esplanade een levendige route worden en een plezierige verbinding vormen met de bestaande winkels aan de Osdorper Ban. De gebouwen hebben een overheersend horizontale belijning waardoor de gevels een rustige uitstraling hebben, waarachter zich een afwisselend programma bevindt.

Hoogteaccenten en verbindingsroutes
De zuidzijde, aan het water en uitkijkend op het park, kent verschillende milieus zoals een zachte groene rand, stenen kades en houten steigers. Hier zijn ook de balkons en terrassen van de woningen te vinden. Twee routes verbinden de esplanade met het park, deze routes zijn gemarkeerd met een woontoren. Een derde woontoren vormt de beëindiging van het complex aan de westkant.

Materialen en kleuren
Het lichte en moderne complex contrasteert met de enigszins sombere bestaande bebouwing. Er is veel gebruik gemaakt van glas, rood gekleurde latten, aluminium, leisteen en natuursteen. Het meeste glas is logischerwijs toegepast in de zuidgevels, vanwege het uitzicht en de passieve zonne-energie. Ter verhoging van de sociale veiligheid is er ook veel glas toegepast in de ingangen, trappenhuizen en liften van de appartementengebouwen.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.