De Sterrenkijker van DP6 architectuurstudio

De Sterrenkijker van DP6 architectuurstudio

Door: Petra Starink | 18-11-2015

CineMec-bioscoop ‘De Sterrenkijker’ ontworpen door DP6 architectuurstudio aan de A2 bij Leidsche Rijn is onlangs opgeleverd. Het is de tweede CineMec-bioscoop die de architectuurstudio ontwierp. In 2009 ontwierpen zij de geluidswalbioscoop CineMec in Ede. De ‘Sterrenkijker’ heeft zeven zalen met 2.000 stoelen. Karakteristiek is de rode façade die opgebouwd is uit 18.000 speciaal ontwikkelde aluminium baguettes.

CineMec Leidsche Rijn is vormgegeven als een opvallend en mooi uitgevoerd rood volume. De hoofdentree van de bioscoop richt zich naar het Berlijnplein dat in ontwikkeling is tot stedelijk gebied. Een tweede entree aan de zijde van het parkeerterrein is in het ontwerp meegenomen, dit is bedoeld voor de bezoekers die met de auto komen.

Rode unieke gevel

De rode baguettes geven het gebouw een karakteristieke en bijzondere uitstraling. De baguettes hebben vijf verschillende kleuren rood en twee glansgraden en zijn licht onregelmatig geëxtrudeerd. De nieuwe bioscoop heeft zeven zalen met circa 2.000 stoelen. De grootste zaal heeft ruim 660 stoelen. De verschillende zalen zijn compact opgestapeld waartussen de foyerruimte zijn weg vindt. Wie voor wijdsheid gaat kan zich begeven naar het dakterras met uitzicht op de skyline van Utrecht. Het dakterras heeft twee niveaus. Op het laagste niveau zit je uit de wind, vanaf het hoge niveau heb je een prachtig uitzicht. Het dakterras is bereikbaar met een glazen lift of via de trap die vanaf de begane grond tot het dak doorloopt en die tevens alle publieke foyerruimten met elkaar verbindt.

Zalen zijn multifunctioneel

De zalen en foyerruimten hebben verschillende grootten en zijn multifunctioneel. De indeling van CineMec Leidsche Rijn is primair gericht op het kijken van films, maar de inrichting is zodanig dat de zalen ook te gebruiken zijn als congreszaal, lezingen etc.

Pionier in het landschap

CineMec Leidsche Rijn ligt in Leidsche Rijn op de kruising van de monumentale ‘as’ van het Berlijnplein met de ‘Cultuuras’ die de Hofstede Terwijde en de boerderij Rood Noot met elkaar verbindt.
Uitgangspunt voor het ontwerp was dat het gebouw als een pionier in het landschap staat. Dit betekent dat het gebouw voor een belangrijk deel haar eigen sfeer en levendigheid moet maken, aldus architect Chris de Weijer.

DP6 architectuurstudio werkt op dit moment aan de derde CineMec bioscoop Waalsprong in de gemeente Nijmegen.

Projectgegevens

Locatie Berlijnplein, Leidsche Rijn
Architect DP6 architectuurstudio
Opdrachtgever CineMec
Adviseurs ABT, DGMR, Advicus
Aannemer Dura Vermeer Bouw
Fotografie Ossip van Duivenbode

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.