De Wereld op Zuid, Rotterdam

De Wereld op Zuid, Rotterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-06-2010

Zes jaar geleden won N2 architekten de Scholenbouwprijs voor Het Braambos in Hoofddorp. Toen een jaar later het plan werd opgevat om een brede school te bouwen in Rotterdam Zuid, was het niet meer dan logisch om ook deze Rotterdamse architecten om een visie te vragen. De visie sloeg aan en zo kon N2 aan een tweede school beginnen. Inmiddels is deze opgeleverd en zijn er nog een aantal scholen in ontwikkeling. Van het een komt het ander.

Projectgegevens

ProjectarchitectTheo Kupers
OntwerpteamPerry Klootwijk, Christophe Banderier, Annemarie Boot, Nadja Borkowski, Floris le Conge Kleyn, Rob Kotte
OpdrachtgeverVestia Rotterdam Zuid
HoofdaannemerVan Waning, Rotterdam
Adviseur akoestiek Buro Nieman, Rijswijk
Adviseur Constructies en bouwkostenABT, Delft
Adviseur bouwmanagement Estrade Projecten Rotterdam
Adviseur installaties ABT Velp
Ontwerp bewegwijzering Antenna-men Rotterdam
Ontwerp Letterbeeld gevel Atelier Knip, Pingjum
Ontwerp beplantingsplan Annemieke Diekman Amsterdam
ProjectBrede school met 2 basisscholen (katholieke dalton en openbaar), dagverblijf Pameijer voor kinderen met een beperking (5 groepen), kinderdagverblijf (4 groepen), peuterspeelzalen (2), buitenschoolse opvang, twee gymzalen en algemene ruimten (bibliotheek, ouderruimten, vaklokaal, centrale keuken). Met schoolsportplein en verschillende speelpleinen
Leverancier Translucente gevel Rasenberg natuursteen, Riel
Bruto inhoud30.000 m3
Bouwkosten€ 8.063.000, incl. installaties (€ 1.623.000), excl. inrichting en BTW
Leverancier Aluminium puien Reynaers
Leverancier GietvloerenEputan, Meerkerk
Leverancier BaksteenSteenhandel Gelsing, Elst (Gld)
Leverancier Travertin gevel Rasenberg natuursteen, Riel
Start bouwJuni 2007
OpleveringMaart 2009
TekstPeter Visser
Foto'sRoos Aldershoff

Zuidwijk is een Rotterdamse wederopbouwwijk bestaande uit strokenbouw en weelderige groene, open ruimtes. De beoogde locatie bleek ideaal voor de nieuwe school met ruime buitenruimtes. Op het terrein stond een kleine school, die over moest gaan naar de nieuwbouw. Omdat het complex om het oude schooltje is gebouwd hoefden de kinderen maar één keer te verhuizen. Het oude schooltje is inmiddels gesloopt en heeft plaats gemaakt voor een sportplein met atletiekbaan.

Inpassing omgeving
De nieuwbouw betekende een forse schaalvergroting ten opzichte van de bestaande bouw, maar de architect heeft getracht een zelfde ingetogen sfeer te scheppen. Daarom is er bewust gekozen voor een gebouw van slechts twee lagen met diverse schoolpleinen er omheen. Het gebouw is geen bastion in de wijk, maar sluit door een meanderende gevellijn juist aan op de omgeving. Het grootste speelplein en de centrale publieke ingang liggen aan de westzijde van het complex, de oostzijde is kleinschaliger met kleinere speelruimte voor de allerkleinste en meer kwetsbare kinderen, die hier tevens een ingang tot het gebouw hebben.

Uitgebreid programma
Het ruimtelijke programma van eisen was zeer uitgebreid en gedetailleerd. De verschillende participanten wisten waar ze mee bezig waren en wilden samen één gebouw betrekken, zonder daarbij hun identiteit te verliezen. Het collectieve programma vormt het hart van het gebouw, met conciërgeruimte, gezamenlijk speellokaal, ouderruimten, centrale keuken, vergaderzalen en de gymzaal. Opdrachtgever Vestia heeft daar nog vier extra multifunctionele lokalen aan toegevoegd. Om het hart heen liggen de domeinen van de verschillende participanten.

Door de gymzaal in het midden van het complex te plaatsen is er als vanzelf een centrale verblijfsruimte zonder vaste functie ontstaan. Deze ruimte doet dienst als hal, als oriëntatiepunt waarlangs en waardoor de verschillende routes zich bewegen. Het is ook een plek waar ouders op hun kinderen kunnen wachten. De hal wordt gescheiden van de gymzalen door een glazen groene schuifwand, waardoor sporten en gymmen een zichtbaar onderdeel van het gebouw zijn geworden. De hal is deels twee verdiepingen hoog en worden bekroond door grote lichtkoepels op het dak, die ervoor zorgen dat de hal licht en luchtig is.

Baksteen en travertin
Voor de materialisatie van het gebouw is gekozen uit het palet van de zakelijke Rotterdamse wederopbouwarchitectuur, buitengevels van strakke, stevige rode baksteen afgewisseld met entreegevels van lichte travertin. Bij de ingangen is de gevel geheel in zonwerend, en deels spiegelend, glas uitgevoerd, die de omringende bomen reflecteert. Op de gevel aan het grootse speelplein is in manshoge aluminium letters de naam van het gebouw geplaatst. Deze speciaal ontworpen letters duiden enerzijds op de eenheid die de verschillende gebruikers van het gebouw willen zijn, anderzijds op de wens een belangrijke plaats in de wijk in te nemen. De letters zijn een onlosmakelijk deel van de architectuur geworden.

Kleurgebruik interieur
Binnen het gebouw is soberheid betracht in de kleurkeuze. Het interieur is voornamelijk wit, met uitzondering van de kerriekleurige doorgaande vloervelden, de met zwart gebeitste houten latten beklede conciërgeruimte en centrale keuken, het groene glas van de gymzaal en de, door de architect ontworpen, picknicktafels in de hal. Dat deze terughoudendheid in kleurgebruik terecht is, blijkt bij een bezoek aan het gebouw meteen, het interieur is een en al kleur, ingebracht door meubilair en attributen van de gebruikers.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.