De Werkplaats Nieuwegein

De Werkplaats Nieuwegein

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-05-2007

Projectgegevens

OntwerpGert-Jan Kruijning
OntwerpteamWim van Bokhorst, Gerard Kosters, Marco Brouwer
OpdrachtgeverStiho Groep, Nieuwegein
Hoofdaannemer Dijkham Bouw, Nijkerk
Adviseur constructieIBT Ingenieursburo voor Bouwtechniek, Veenendaal
Adviseur installaties Hellebrekers Technieken, Nunspeet
Adviseur akoestiek Schoonderbeek & Partners Advies, Ede
Bouwkosten€ 1.125.000 incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Bruto vloeroppervlakte870 m2
Binnenhuisarchitect Workshop of Wonders interior architecture, Utrecht
Start bouwapril 2005
Opleveringdecember 2005
TekstJan Bol
Foto's Sietso Steen

In een uithoek van het bedrijventerrein Laagraven bij Nieuwegein staat het nieuwe kantoor van de Stiho Groep. Een gebouw dat door zijn aard en uitstraling eigenlijk een A-locatie verdient. Architect Gert-Jan Kruijning typeert het robuuste gebouw met ‘ruwe bolster, blanke pit’.

Het nieuwe kantoor voor de centrale organisatie van de Stiho Groep, groothandel in bouwmaterialen, heeft een heel eenvoudige, rechttoe rechtaan plattegrond, in de vorm van een parallellogram. Deze vorm is ingegeven door de oriëntatie van het bouwperceel op de as van de ontsluitingsweg. De kopgevels zijn parallel aan deze as en dus aan de gegeven rooilijn.

Transparant
De langsgevels zijn overwegend gesloten van karakter. De kopgevels zijn vanaf de begane grondvloer tot twee bouwlagen hoog voorzien van glas, gevat in verzinkt stalen profielen. Aan de bovenkant en aan de zijkanten wordt het glas omlijst door stroken metselwerk van gelijke breedte. De open kopgevels maken het gebouw zeer transparant. Het gebouw doet zo recht aan de wens van de opdrachtgever om het kantoor in uitstraling en materialisatie het karakter van een open werkplaats te geven. De kopgevel op het zuidoosten, aan de kant van de binnenplaats, is voorzien van verzinkt stalen roosterpanelen die dienst doen als passieve zonwering.

Metselwerk gevels
De ruwe bolster van het gebouw bestaat uit metselwerk dat is opgetrokken in een ruwe, overwegend roodbruine, gesinterde klinker. De donkergekleurde voegen liggen behoorlijk ver terug. Hier en daar, in een onregelmatig patroon, is een halve klinker haaks op de gevelrichting verwerkt. Dat geeft samen met de soort steen en het voegwerk, een plastisch effect aan de strakke, vlakke gevels.
De langsgevel met de entree is op het zuiden. Door een insnijding in het midden van de gevel ontstaat een portaal van metselwerk. Daarachter bevindt zich de daadwerkelijke entree van het kantoor, geheel bestaand uit glazen panelen, opgenomen in een frame van in het zicht gelaten verzinkt staal. In het dakvlak zijn roosters aangebracht om de entree licht te houden.

Verhoogde vloer
De begane grondvloer ligt een stuk boven maaiveld. Dit biedt de mogelijkheid om vanaf de werkplekken over geparkeerde auto’s heen te kijken. Bovendien biedt deze verhoogde bouwplint een bescherming tegen ramkraken.
Het verhoogde niveau van de entreevloer is bereikbaar gemaakt door een houten plateau met een hellingbaan aan de ene kant en een trap aan de andere kant. Het hoogteverschil maakt het tevens mogelijk om de warmtevoorziening vanuit een buiten het kantoor staand ketelhuis ongezien naar binnen te brengen.
Met het oog op diefstal kan de glazen kopgevel aan de straatzijde net als de entreepartij gesloten worden door een stalen rolluik.

Informeel
De flexibele werkplekken in een kantoortuin op de begane grond geven het interieur een informeel karakter. Die sfeer ademt het keuken- en cateringgedeelte bij de zuidoostgevel ook. Het meubilair en de inrichting geven aanleiding tot loungen.
Twee kantoren, een spreekkamer en een directiekantoor, zijn als aquaria afgescheiden door hardglazen panelen. Daardoor blijft het interieur transparant.
De begane grondvloer is een gevlinderde kale betonvloer, die het gewenste werkplaatskarakter van het gebouw versterkt.
Ondanks de harde materialen glas, staal en beton is de akoestiek geen zwembadakoestiek. Je kunt redelijk met elkaar spreken zonder anderen te storen. Telefoneren is geen bron van ergernis voor de omgeving. Het geluid wordt voldoende gedempt door de geperforeerde plafondpanelen direct onder het dakniveau. Bovendien zijn de wanden van de lange voor- en achtergevel voorzien van kastenwanden. Die wanden hebben gefreesde sleuven die ook akoestisch gunstig werken. De lange en hoge kastenwanden bieden heel veel kubieke meters archief- en bergruimte.

Zwevende binnendoos
De blanke pit van het gebouw is een wit gespoten stalen rechthoekige doosconstructie, die als een scheepsbrug aan de korte zijden met meer dan 8 meter uitkraging de binnenruimte in steekt. De stalen constructie staat op poten. In feite vormt deze binnendoos de verdieping van het kantoor, met een kleinere rechthoekige vloeroppervlakte. Hier zijn vergaderzalen, cursusruimten en presentatieruimten ondergebracht. De vloeren van de verkeersruimten op deze verdieping zijn als een bootdekvloer belegd met teakhout. De zalen zijn gestoffeerd met tapijt. De informele sfeer van het kantoordeel op de begane grond maakt hier plaats voor een meer sophisticated inrichting.
Wat lijkt op een betonnen constructie onder de binnendoos zijn in werkelijkheid systeemwanden waarachter aan de ene kant de keuken, de uitgiftebalie en het toiletblok ondergebracht zijn en aan de andere kant de glazen kantoorruimten gemaakt zijn. Recht tegenover de gebouwentree is de trap naar de verdieping. Door een patio op de verdieping valt daglicht van boven mooi op deze trap.

Locatie
Het is jammer dat zo’n sprekend nieuwbouwkantoor met zijn sobere, doelmatige architectuur zo verstopt ligt op een rommelig bedrijventerrein, ergens aan een oprit van de A12. De nieuwbouwlocatie is natuurlijk ingegeven door de bestaande locatie van de opdrachtgevende groothandel in bouwmaterialen. Op een beter in het zicht liggende locatie zou dit kantoor beter als statement tot zijn recht komen. Wie weet of de gemeente Nieuwegein ooit nog eens de moed heeft zijn bedrijventerreinen een upgrade te geven en er meteen beleid van te maken dat het afgelopen moet zijn met al die lompe blikken bedrijfsgebouwen zonder architectuur. Een voorbeeld van hoe het beter kan staat in Laagraven.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.