De Zevenster Amsterdam

De Zevenster Amsterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-06-2008

Projectgegevens

Projectarchitect Marcel van der Lubbe, Jannie Vinke
Medewerkers Sander Monteiro, Simea Knip
Opdrachtgever De Alliantie, Huizen
Hoofdaannemer Vink Bouw, Nieuwkoop
Beeldend kunstenaar Andy Scott, Glasgow
Adviseur constructie Adams Bouwtechniek, Druten
Adviseur installaties, bouwfysica, akoestiek RTA, ‘s-Hertogenbosch
Start bouw 2006
Oplevering Juni 2007
Bruto vloeroppervlakte 76-120 m2 per woning, 4250 m2 totaal
Bruto inhoud 10.980 m3
Differentiatie 34 woningen in diverse typen en een parkeergarage
Bouwkosten € 5.200.000
Leverancier baksteen Den Daas, Azewijn
Leverancier stucwerk Sto Isoned, Tiel
Leverancier kozijnen Webo, Rijssen
Leverancier colorbel paneel Glaverbel
Foto's Rolf Bastiaans
Tekst Peter Visser

Een aaneengesloten rij van veertien negentiende-eeuwse woonhuizen in Oud West heeft plaats gemaakt voor 34 woningen en een parkeergarage. De van oorsprong gedifferentieerde woonhuizen zijn vervangen door een blok met twee gezichten. Grootschaligheid en standaardisatie in de hedendaagse bouw resulteerden in een blok dat aan de straatzijde netjes de bestaande rooilijn volgt, maar aan de achterzijde net zo grillig als de oorspronkelijke huizen is.

Deze grillige achterrooilijn in combinatie met verschillen in beukmaten geeft een variatie aan woninggroottes, ontsluitingswijzen en buitenruimten. Door het verspringen van de achtergevel, die zuidelijk georiënteerd is, zijn er prettige buitenruimten voor alle woningen en hebben deze voldoende privacy.

De aanwezigheid van galerijen, balkons en terrassen maakt de achtergevel veel informeler van aard dan de homogene straatgevel, die goed past in het bestaande stedelijk weefsel. Door alle straatramen een identieke breedte te geven, die onder invloed van de verschillende woningtypen variabele hoogtes hebben en op wisselende plaatsen in de gevel zitten, is voorkomen dat er een saai gevelbeeld is ontstaan.

De doorvalbeveiliging, in de vorm van aan de buitenzijde van de woningen in één vlak met de gevel geplaatste hekwerken, zorgt voor een bijzonder accent. Deze hekken zijn door een kunstenaar elk afzonderlijk met de hand gemaakt en bestaan uit gelaste ‘stalen boombladeren’ die aluminiumkleurig zijn gepoedercoat.

De woningen worden ontsloten rechtstreeks vanaf de straat of via de centrale hal en galerijen. Via die centrale hal is ook het binnenterrein bereikbaar, dat bestaat uit een collectieve tuin en privé-tuinen. Onder het gebouw is de parkeergarage te vinden, evenals de bergingen.

Het blok laat goed zien dat het mogelijk is een hedendaags gebouw neer te zetten, dat er ook hedendaags uitziet, zonder dat het detoneert met de bestaande omgeving.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.