Delftse School architectuur in Hotel ’t Voorhuys

Delftse School architectuur in Hotel ’t Voorhuys

Door: Petra Starink | 01-04-2019

In Emmeloord heeft Korfker Architecten de uitbreiding van Hotel ’t Voorhuys gerealiseerd. De Delftse School architectuur, kenmerkend voor de eerste bebouwing in de Noordoostpolder is leidend geweest in het ontwerp. Met de nieuwbouw is het startschot gegeven voor de centrumvernieuwing van Emmeloord.

Uitbreiding Hotel ’t Voorhuys

De uitbreiding van Hotel ’t Voorhuys heeft in de Gemeente Noordoostpolder veel impact gehad en is een eerste stap in het vernieuwen van het centrum. Volgens Gerben ter Horst, architect en directeur van het architectenbureau, versterkt het gebouw de identiteit van de polderstad. ‘We wilden het hart van Emmeloord een iconische waarde geven, maar ook recht doen aan het verleden’. Door de uitbreiding van ’t Voorhuys in de Delftse School architectuur op te trekken is dat gelukt.

Delftse School architectuur

De Delftse School architectuur, die kenmerkend is voor de eerste bebouwing in de Noordoostpolder, is leidend geweest in het ontwerp. Met het, in de basis, sobere en bescheiden bakstenen volume past het ontwerp goed in zijn omgeving. Het sluit aan bij het bestaande pand van ’t Voorhuys, maar is ook een verlengstuk van de achterliggende Koningin Julianastraat dat wordt gezien als het mooiste stukje Delftse School architectuur in de Noordoostpolder.

Gouden kozijnen

Korfker Architecten heeft in het ontwerp gekozen voor speelse vakwerken met afwijkende metselwerkverbanden. Gecombineerd met de antracieten kozijnen resulteert dit in een moderne variant op de Delftse School. De gouden kozijnen doorbreken op een eigenwijze manier het lijnenspel in de gevel en versterken het moderne en luxueuze beeld dat het hotel wil uitstralen.

Een glazen verbinding

Uitbreiding van het hotel was niet de enige wens van de opdrachtgever. Eigenaar Twan Hakvoort wilde de Huyskamer (een van de zalen op de begane grond) uitbreiden met een tuinkamer én een privéterras. De plek die hiervoor gereserveerd was bevindt zich aan de westzijde van het hotel in de oksel tussen het bestaande gebouw en de nieuwe vleugel. Doordat Korfker Architecten de verhoogde vloer van deze vleugel naar buiten door heeft laten lopen ontstaat afstand tot de stoep wat maakt dat de bezoeker hier afgezonderd buiten kan zitten. De antracieten kozijnen en glazen puien geven de tuinkamer en het terras een moderne look die de nieuwe vleugel verbindt met de oudbouw van het hotel. Boven de tuinkamer is een verbindingsgang gerealiseerd die een transparante brug vormt naar de nieuwe hotelkamers. Volgens Hakvoort is dit een van de mooiste plekjes van het vernieuwde hotel. ‘Je blijft hier naar buiten kijken’.

Gouden hekwerken

Wat aan ’t Voorhuys meteen in het oog springt zijn de gouden hekwerken tussen de poten van het gebouw. Met deze goudkleurige, organische vormen wordt het laatste stukje bescheidenheid overboord gegooid. Door ze voor een zwart gaashekwerk te plaatsen wordt een maximaal effect bereikt. De vorm van deze ornamenten zijn ontleend aan het naastliggende park in wording.

Projectgegevens

Naam projectUitbreiding Hotel 't Voorhuys
LocatieDe Deel 20, Emmeloord
Programma/functieHoreca
ArchitectenbureauKorfker Architecten
ProjectarchitectGerben ter Horst
ProjectteamGerben ter Horst, Albert Dunning en Harm Korfker
Opdrachtgever(s)Twan Hakvoort,  Renée Hellendoorn
HoofdaannemerBouwbedrijf Verwer Emmeloord
InterieurontwerperRegina Rodermond & E.S.T.I.D.A
Opleveringdecember 2018
BeeldPim van der Maden

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.