Demontabel strandpaviljoen Koele Costa

Demontabel strandpaviljoen Koele Costa

Door: d.vancapelleveen | 06-02-2020

Het vernieuwde strandpaviljoen de Koele Costa moet elk jaar eenvoudig op- en afgebouwd kunnen worden en bestand zijn tegen het agressieve klimaat aan de kust. Modulair bouwer Jan Snel is voor dit project verder gegaan in de modulaire gedachte dan gebruikelijk.

Strandpaviljoen Koele Costa

Strandpaviljoen de Koele Costa in Noordwijk wordt elk jaar weer opgebouwd en afgebroken, daarom was het gebouw na jaren behoorlijk versleten en verweerd en toe aan een grondige vernieuwing. Complete vervanging was dan ook de beste oplossing. de eigenaar van het paviljoen kwam voor de vervanging uit bij modulair bouwer jan snel, specialist in tijdelijke en demontabele bouwwerken.

Modulair bouwer Jan Snel

Eind 2017 nam de eigenaar van het paviljoen voor het eerst contact op met Matthijs Verweij, huisvestingsadviseur bij Jan Snel, met de vraag of het mogelijk was voor het begin van het nieuwe strandseizoen in 2018 een nieuw paviljoen te leveren. Daarvoor bleek het te kort dag te zijn. Heel slecht kwam dit niet uit, want nu had Verweij een heel jaar de tijd om samen met de opdrachtgever over het ontwerp na te denken. dat bleek ook wel nodig, want het paviljoen had een tweetal bijzondere ontwerpeisen: het moest elk jaar weer eenvoudig op en afgebouwd kunnen worden en de agressieve klimatologische omstandigheden aan de kust kunnen weerstaan.

Elf modulaire units

Het eindresultaat is een paviljoen met een plattegrond bestaande uit elf units, type K1500. Dit zijn modulaire units van 6 x 3 x 3 meter. Het grootste deel van deze units, zes in totaal, wordt gebruikt voor het keukengedeelte. Haaks daarop staat het paviljoen waar de gasten kunnen zitten. deze ruimte heeft een plattegrond van 2 units diep en 4 breed, maar alleen aan de linker- en rechterzijde zijn daadwerkelijk units geplaatst. De vloer van de tussenliggende ruimte is door de eigenaar zelf ingevuld met underlayment platen. Een demontabel gemonteerd zadeldak en een pui met entree verbinden de tussenruimten met de modulaire units. de elfde unit bevat een toiletgroep. Het paviljoen staat in zijn geheel op stelconplaten.

Natuurlijke houtlook

De standaardafwerking van de K1500-units voldoet aan de kwaliteitseisen en wetgeving, maar de opdrachtgever streefde naar een natuurlijke houtlook voor het paviljoen. De standaard buitenbekleding is om die reden zwart geschilderd en voorzien van wit geschilderde, houten bekleding, bevestigd op gewolmaniseerde regels. De binnenzijde is bekleed met dezelfde witte houten delen. De hardhouten kozijnen zijn, in contrast met de gevel, niet wit geschilderd maar blank gelakt, zodat de oorspronkelijke houtkleur zichtbaar blijft.

Bijzonder aan het project was de volledige modulariteit van het bouwwerk. Het maken van tijdelijke en verplaatsbare bouwwerken is op zich niets nieuws voor Jan Snel, maar vaak blijven die bouwwerken 10-15 jaar staan. Verweij: “modulair en tijdelijk bouwen zit in ons DNA, maar als een gebouw elk jaar weer opnieuw opgebouwd moet worden, ga je toch weer anders kijken naar het montageproces. Dat moet dan zo makkelijk mogelijk zijn. We zijn hier verder gegaan met de modulaire gedachte dan normaal. dat betekent zo min mogelijk overgangen in het leidingwerk en alles zoveel mogelijk per module concentreren, zodat het aantal handelingen bij het demonteren minimaal is.” de overgangen die er zijn, zijn zoveel mogelijk ‘plug-and-play’ gemaakt. bijvoorbeeld de elektrische installaties, die met simpele stekkers aan elkaar gekoppeld kunnen worden. “Dit is wel een duurdere optie en bij tijdelijke bouwwerken die langer staan niet per se nodig. maar bij dit paviljoen kost deze oplossing veel minder tijd – en dus ook geld – dan elke keer de bedrading opnieuw volledig door te trekken”, legt Verweij uit.

Hemelwaterafvoer

Ook de hemelwaterafvoer is eenvoudig gehouden: elke unit heeft zijn eigen regenpijp die inwendig is weggewerkt, de pijp eindigt onder de vloer in de ‘kruipruimte’. Regenwater stroomt daar uit op de stelconplaten en vloeit weg. De units hebben ieder een afgesloten dakoppervlak met opstaande randen. De aansluiting van de units ter hoogte van deze dakranden is afgedekt met demontabele aluminium kappen. “Bij gebouwen die langer staan, plakken we de onderlinge aansluitingen regelmatig waterdicht af met een extra strook EPDM en kunnen de aluminium kappen achterwege blijven. maar het is niet praktisch om elk jaar (bij het afbreken van het paviljoen) de aansluiting los te snijden om ze het jaar daarop opnieuw waterdicht te maken. Een kap is daarom handiger”, verklaart Verweij de keuze. De wanden en vloeren van de toiletten en de keuken zijn voorzien van kunststof Arpa platen. Het plaatmateriaal voldoet aan de strenge hygiënische eisen die gesteld worden in de horeca. “Groot voordeel van Arpa ten opzichte van tegelwerk is dat het geen voegwerk heeft. Dat wordt namelijk altijd vies en moet onderhouden worden”, zegt Verweij. Een minstens zo belangrijk voordeel is dat het plaatmateriaal veel minder kans loopt om door het transport en demontage beschadigd te raken dan tegelwerk.

Zand, zout, water en wind

Naast de modulariteit van het bouwwerk was de ‘strandbestendigheid’ van het pand ook een belangrijk aandachtspunt. Want hoewel de locatie aan zee voor de bezoeker zeer uitnodigend kan zijn, is dat voor het gebouw zelf allerminst het geval; de altijd aanwezige wind geselt het pand continu met zand, zout en water. Tref je geen goede maatregelen, dan kan het agressieve klimaat tot grote schade en verweer leiden. En dat gaat volgens Verweij razendsnel. “Als het staal in contact komt met de zeelucht, kan het binnen een seizoen helemaal doorgeroest zijn. Dat gaat zo verschrikkelijk hard.” Daarom is de gehele stalen kooiconstructie van de units gegalvaniseerd, ook al wordt de constructie zelf niet blootgesteld aan de elementen. “Alles komt vroeg of laat in aanraking met het zout. Dat komt zelfs door de kleinste gaatjes. Als het staal niet voldoende beschermd is tegen zout, is het gebeurd. In de menie zetten is aan het strand is dan ook niet voldoende. Ook alle andere metalen onderdelen, zoals het hang- en sluitwerk zijn speciaal behandeld en strandbestendig gemaakt.

Ontwerp is flexibel

Aan het eind van het strandseizoen zal de eigenaar het paviljoen zelf afbreken en opslaan. Klein meubilair moet daarbij apart opgeslagen worden, maar grotere onderdelen van de inrichting, zoals de keuken, de koeling en de bar niet. De plattegrond en het interieur zijn zo op elkaar afgestemd dat die onderdelen in hun geheel mee kunnen in de opslag. Eenmaal in opslag kan onder geconditioneerde omstandigheden klein onderhoud gepleegd worden. De tijdelijke opslag geeft de eigenaar van het paviljoen meteen de gelegenheid om na te denken over eventuele finetuning of verbeteringen van het paviljoen. Want dat is een groot voordeel van het modulaire systeem: de flexibiliteit. dit blijkt bijvoorbeeld een uitkomst te zijn bij de uitgifteramen.

“Een van deze ramen is niet goed te gebruiken vanwege de openslaande deuren die daar haaks op staan”, vertelt Verweij. “we denken erover om naast het uitgifteraam een extra unit in te voegen om dit op te lossen. dat is een kwestie van de elektra verlengen, voor de rest sluit alles naadloos op elkaar aan.” De ‘open’ ruimte met het zadeldak wordt naar alle waarschijnlijkheid het volgende seizoen opgevuld met een viertal vloerframes. “Het bleek toch een lastige en tijdrovende klus te zijn om apart de vloerplaten te leggen.”

Modulaire K1500-unit

De modulaire K1500-unit bestaat uit een stalen skelet van kokerprofielen (100 x 100 x 5 mm). Binnen het stalen frame vormt een houten balkconstructie zowel het dak als de vloer. De vloer heeft isolatie tussen de balken (Rc = 2,10 m2k/W) en is afgewerkt met vezelcementplaten. De dakconstructie is afgewerkt met brandwerende spaanplaat, isolatie (Rc = 2,64 m2k/W) en EPDM-dakbedekking. De buitenwanden bestaan uit hsb-elementen met een houten frame van 70 mm dik en isolatie ertussen (Rc = 2,10 m2k/W). Naar wens kan de isolatiewaarde aangepast worden. Voor het strandpaviljoen was dit niet nodig, omdat het een tijdelijk bouwwerk betreft en de Bouwbesluiteisen voor dit soort bouwwerken minder streng zijn. “Hogere isolatiewaarden zijn ook niet nodig, omdat het paviljoen alleen in de warme periode op het strand staat”, voegt Verweij daaraan toe. De unit is standaard aan de binnenzijde afgewerkt met houten plaatmateriaal en aan de buitenzijde met houten plaatmateriaal voorzien van polyester afwerking.

Projectgegevens

Naam project Koele Costa
Locatie Noordwijk aan Zee
Programma/functie Strandpaviljoen
Hoofdaannemer Jan Snel Bouw
Bruto vloeroppervlakte 198 m²
Tekst Daniël van Capelleveen
Beeld Daniël van Capelleveen, Cojan van Toor

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.