Design020, Amsterdam-IJburg

Design020, Amsterdam-IJburg

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-02-2011

Projectgegevens

Projectarchitect Cees Nagelkerke
Medewerker Fernando Alonso
Opdrachtgever Rolf&Olivier Smitshuizen, Muiden
Hoofdaannemer en adviseur constructie Hercuton, Nieuwkuijk
Aannemer afbouw Putter, Uitgeest
Adviseur installaties Kemp, Amstelveen; AQUA+sprinklersystemen, Goor
Start bouw mei 2009
Oplevering april 2010
Bruto vloeroppervlakte 4500 m2
Bruto inhoud 13.500 m3
Leverancier aluminium ramen kozijnen, deuren Van Delft, Drunen
Tekst Peter Visser
Foto’s Romain D' Ansembourg (1,2,6), Design020 (3,4,7), Peter Visser (5)

Op de meest westelijke punt van het Steigereiland staat sinds kort Design020, een woonwarenhuis dat anders is dan de gebruikelijke woonwinkels. Opdrachtgever De Kasstoor & Wonen 2000 wilde een gebouw dat paste bij de ruimte, het licht en de omgeving van IJburg. Een winkel waar je eindeloos in kunt dwalen, je geen moment gaat vervelen, inspiratie kunt opdoen, waar ruimte en daglicht vrij spel hebben.

Het neutrale, transparante exterieur in prefab beton, aluminium en glas, staat in spannend contrast met wat er binnen gebeurt.

Vanuit de langgerekte kavel ontstond een gebouw waarin daglicht de voornaamste lichtbron is. Dat komt zowel via de gevels als via daklichten binnen en dringt dankzij vides aan zowel de vloerranden als in de centrumzone in het hele gebouw door. Daglicht speelt een essentiële rol in dit publieksgerichte gebouw dat ruimte biedt aan meubelontwerpen en designartikelen van De Kasstoor & Wonen 2000 en andere aanbieders.

Het drie verdiepingen tellende gebouw is in feite één grote expositieruimte bestaande uit segmenten die in elkaar overvloeien. De plattegrond met vides in de verdiepingsvloeren zorgt voor een avontuurlijke visuele beleving van de totale expositieruimte. De open structuur resulteert in lange zichtlijnen. Luie trappen in de twee centaal gelegen vides versterken het gevoel te kunnen dwalen door het gebouw. Hierdoor wordt de bezoeker als het ware naar de hoger gelegen verdiepingen gezogen. Als een soort beloning is er dan op de bovenste verdieping een patio en wie de moeite neemt het dak op te gaan, vindt daar een dakterras met uitzicht op het silhouet van Amsterdam.

De verschillende gradaties van het daglicht en de zonering die ontstaat door de toepassing van de vides zorgen voor een differentiatie in plekken ten behoeve van de diverse exposanten.

Natte cellen en technische ruimtes zijn zo veel mogelijk als losse objecten in de ruimte geplaatst. Ook de als betonnen schachten uitgevoerde noodtrappenhuizen aan de straatzijde van het gebouw hinderen de vloeiende doorgaande ruimtebeleving niet.

Het standaard industrieel bouwsysteem bestaande uit betonnen kolommen en liggers waarop kanaalplaatvloeren liggen, wordt gecompliceerder door de keuze om de hoofdrichting van de constructie haaks op de gevel aan de waterzijde te leggen. Hierdoor ontstaan asymmetrische vervormingen in de kolommen aan de kopgevels en aan de gevel langs de Pedro de Medinalaan.

Borstweringen, dakopstanden, trappen en noodtrappenhuizen zijn uitgevoerd in prefab beton en omdat het niet verder is afgewerkt, is een vrijwel monochrome kleurstelling aan de binnenzijde van het gebouw ontstaan. De exposanten met hun kleurige meubels en design krijgen zo alle aandacht in dit architectonische avontuur.

     

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.