Dijklichaam met grasdak

Dijklichaam met grasdak

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-11-2006

Projectgegevens

Architect Van den Oever Zaaijer & Partners, Amsterdam
Opdrachtgever Hogeschool van Amsterdam
Gedelegeerd opdrachtgever Trimp & Van Tartwijk Property Performance, Amsterdam
Hoofdaannemer Aannemingsbedrijf Boers, Veenendaal
Ontwerp ir. W.M. Zaaijer, ir. J.S.A. Heijstee
Projectleiding Ing. R.R.Th.Metzelaar
Interieurontwerp P.Zeegers, Drs. J.G. Wnuk
Oplevering juni 2005
Bouwsom € 10.000.000
Bruto vloeroppervlak 12.400 m2

Adviseurs
Adviseur Constructie Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
Adviseur Installaties Ilex Installatiemanagement, Nieuwegein
Adviseur Bouwfysica Lichtveld Buis & Partners, Utrecht
Adviseur Bouwkosten Basalt Bouwadvies, Nieuwegein

Tekst Paul Groenendijk
Foto's Frank van Epenhuysen

Het nieuwe gebouw voor de Amsterdamse Academie voor Lichamelijke Opvoeding is gesitueerd in Amsterdam-West op het terrein van een sportcomplex grenzend aan het Sloterpark. Door een deel van het volume in een soort dijklichaam met grasdak onder te brengen is het gebouw op natuurlijke wijze in de landschappelijke omgeving opgenomen.

De academie is in één complex met een healthclub ondergebracht.

De academie is deels een gewoon onderwijsgebouw met klaslokalen, collegezalen, een mediatheek en stafruimtes. Daarnaast zijn er specifieke ruimtes als sportzalen, een turnhal, een dojo (een ruimte voor judo en andere vechtsporten) en kleedruimtes.

De tweedeling is afleesbaar van het gebouw. Op de begane grond bevinden zich de sportzalen en de collectieve ruimtes in het als een soort dijklichaam vormgegeven volume. Daarboven zweeft een zakelijker vormgegeven bouwdeel met les- en stafruimtes. De healthclub ligt in het verlengde van de sportzalen en is ook in het begane grondvolume opgenomen. Via een glazen kopgevel zijn de activiteiten hier zichtbaar.

De sportzalen liggen aan een lange binnenstraat over twee verdiepingen die voorzien is van daklichten.

Nabij de entree ligt de grote kantine onder één van de schuine dakvlakken. Hier zijn de staalconstructie en de ronde daklichten pregnant aanwezig. Deze ruimte staat in open verbinding met de bibliotheek erboven. Naast de bibliotheek ligt het centrale studielandschap.

De bovenbouw bestaat uit een rechthoekig bouwblok van staal en glas met een dubbele corridor. De stafruimtes zijn langs de gevel voorzien van schuifdeuren waardoor een tweede informele route is ontstaan.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.