Diligentia, verbouwd tot intiem stadstheater

Diligentia, verbouwd tot intiem stadstheater

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-09-2006

Projectgegevens

Ontwerpteam HVE architecten, Den Haag
Opdrachtgever Gemeente Den Haag
Hoofdaannemer Schakel en Schrale, Amsterdam
Adviseur Constructies Broersma, Den Haag
Adviseur installaties en bouwfysica Energique, Krimpen a/d IJssel
Adviseur akoestiek en theatertechniek Prinssen en Bus raadgevende ingenieurs, Uden
Oplevering November 2003
Interieurarchitect HVE architecten, Den Haag
Bruto vloeroppervlak 2700 m2, waarvan 150 m2 kantoor
Totale stichtingskosten € 9.000.000
Bouwsom € 3.500.000 excl. installaties, inrichtingskosten en BTW
Installatiekosten € 2.000.000 excl. BTW
Tekst Iris Knapen
Foto's Peter de Ruig

Opvallend element bij de verbouwing van Diligentia in Den Haag is de foyer op de voormalige binnenplaats. De foyer is nu een open en licht overgangsgebied met een glazen dak. Omliggende gevels zijn ontdaan van hun stuclaag waardoor de historische muuropbouw zichtbaar werd. Originele vensteropeningen kregen strakke lijsten. Door los van de gevels een ‘koker’ te plaatsen en daarin uitsparingen aan te brengen, ontstond een spannend en helder binnenplein met lange zichtlijnen. TL-licht rond de hardstenen vloer benadrukt het onderscheid tussen binnenplaats en omliggende volumes. Het natuursteen contrasteert met het parket dat op de vloeren van de voormalige woonvertrekken is aangebracht.

In de zaal konden HVE architecten volstaan met relatief eenvoudige aanpassingen. Een gewijzigd stoelenplan voorziet in een groter aantal stoelen, een beter zicht op het podium en meer zitcomfort. Hiertoe is het balkon iets vergroot. Het vergulde balkonhek, zo kenmerkend voor dit theater, is gehandhaafd. De lichtbrug, die voorheen onderaan het plafond hing, is onzichtbaar in het plafond weggewerkt evenals de luchtafvoer.
Het toneelhuis is gesloopt en vervangen door een nieuwe hoge toneeltoren, met aan de straatzijde een groot laad- en losplatform. Aan de voorzijde van het toneel is een beweegbare vloer aangebracht, zodat het podium kan worden vergroot of verkleind. In geval van een verkleind podium worden op het hefplateau extra stoelen geplaatst, waardoor het intieme contact met de zaal gewaarborgd blijft.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.