dJGA ontwerpt innovatief ziekenhuis Maaseik

dJGA ontwerpt innovatief ziekenhuis Maaseik

Door: Petra Starink | 19-09-2017

In de stad Maaseik is het ziekenhuis Maas en Kempen geopend. Het ontwerp is van de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs. Belangrijk bij het ontwerp was een goede zichtbaarheid van de groene omgeving en de opdeling van het programma in vijf losse gebouwen, die onderling zijn verbonden met gangen en luchtbruggen.

Beperkte bouwhoogte

Ziekenhuis Maas en Kempen, tot op heden een ziekenhuis op 2 locaties, is gerealiseerd op een nieuwe locatie aan de westzijde van de stad Maaseik. Doordat de losse gebouwen optimaal georiënteerd konden worden op de natuur maar ook op zonlicht is een ‘healing environment’ gecreëerd. Volgens Maurits Algra, architect-directeur van de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs draagt de beperkte bouwhoogte van ziekenhuis Maas en Kempen ook bij aan een prettig klimaat: “Ondanks dat het project 33.250 m² telt is het gebouw nooit hoger dan 3 lagen uitgevoerd. Het beperkte aantal bouwlagen en het opknippen van het programma in 5 losse gebouwen zorgt voor een prettige omgeving.

Bouwmethodiek

De verdeling in losse gebouwen komt voort uit de benadering van de ontwerpopgave vanuit een vastgoedvisie. Elk gebouwtype is geoptimaliseerd op het gebied van bouwmethodiek, installatietechniek en maatvoering (verdiepingshoogte en stramien). Het losse gebouwen model wat hierdoor ontstaat, biedt per gebouw flexibiliteit, uitbreidbaarheid dan wel krimp en voor het totaal lagere bouwkosten. Daarnaast uit het concept zich in een verschillende vormgeving en herkenbaarheid per gebouw. Het landschappelijk ontwerp is rondom en tussen alle bouwdelen zichtbaar.

Bouwdelen

De 5 bouwdelen van het ziekenhuis zijn als volgt verdeeld: Het ‘Entreegebouw’ is het ruimtelijke hart van het complex. Als een rots vormgegeven ligt het centraal en verbindt alle overige bouwdelen met elkaar. Het belangrijkste kenmerk van de entree en de verbindende gangen is de transparantie.

Het ‘Hotelgebouw’ kenmerkt zich door een zachte en glooiende gevel. Horizontale banden benadrukken het uitzicht op de omliggende landerijen. De techniek in het ‘Hotel’ is verticaal georganiseerd.

Het ‘Kantoorgebouw’ heeft een lichte gevel met houten accenten. De smalle verticale raamstroken laten de kleinschaligheid van de achterliggende spreekkamers en kantoren zien. Dit bouwdeel kent door de kolomstructuur en lichte scheidingswanden een grote flexibiliteit.

De ‘Hotfloor’ is het technische hoogtepunt van het ziekenhuis. Het bevat alle medisch-technische functies zoals operatiekwartier, radiologie, spoed en intensieve zorgen. De gevel straalt techniek uit; metalen beplating in verschillende kleuren en technische roosters, strak gedetailleerd. De centrale installaties staan op de bovenste verdieping van dit bouwdeel.

De ‘Fabriek’ is het faciliterende gebouw. Eenvoudig en dienend. Magazijnen, apotheek, laboratoria en de personeelskantine. De gevel kent een eenvoudige witte beplating met kleine houten accenten.

Het ontwerp is samenwerking met ar-te en Stabo tot stand gekomen. Het aannemersconsortium van het ziekenhuis Maas en Kempen bestaat uit STRABAG Belgium S.A., Houben, N.V., Cordeel en BAM Contractors.

Projectgegevens

Naam projectZiekenhuis Maas en Kempen
LocatieDiestersteenweg, 3680 Maaseik, België
Architectenbureaude Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (Rotterdam), ar-te (Leuven)
Opdrachtgever(s)Ziekenhuis Maas en Kempen
HoofdaannemerTHV N.V. STRABAG Belgium S.A. regio Genk (Genk) – Houben (Hasselt) – Cordeel (Hoeselt) – BAM Contractors (Sint-Truiden)
Adviseur installatiesStabo
Bruto vloeroppervlakte33.250 m²
BeeldMarc Sourbron

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.