Dubbele glazen gevel voor Haagse Hoge Huis

Dubbele glazen gevel voor Haagse Hoge Huis

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-10-2006

Projectgegevens

ArchitectArchitectengroep te Amsterdam
OpdrachtgeverFortis Vastgoed ontwikkeling i.s.m. Centacon, Den Haag
HoofdaannemerBouwbedrijf Friesland, Leeuwarden
Adviseur ConstructiesCorsmit, Den Haag,
Adviseur BrandveiligheidsinstallatiesBrakel Atmos, Uden
Oplevering2004
InterieurontwerpGraziosi Progretti, Den Haag
Bruto vloeroppervlak35.000 m2 kantoren, 3500 m2 woningen
Leverancier glazen overkappingen en brandveiligheidsconceptBrakel Atmos, Uden
TekstPeter Visser
Foto'sBOUW

Het nieuwe hoofdkantoor van T-Mobile in het Haagse Hoge Huis is opgebouwd uit negen losse gebouwen, die tot een geheel gesmeed zijn door een glazen envelop. Omdat de gebouwen zijn opgetild, is de ruimte ertussen en eronder opgevat als een grote publieke ruimte. Het complex bestaat uit zeven, in hoogte, oriëntering en materialisatie variërende, kantoorblokken en twee woonblokken. Een glazen envelop, die het maximaal te bebouwen oppervlak benut, omkadert het complex. De kantoorblokken zijn ten opzichte van de glazen gevels in meer of mindere mate teruggeplaatst en zodoende voorzien van een tweede façade.

De diverse blokken zijn een of twee verdiepingen opgetild, of hebben een glazen plint, waardoor een transparant maaiveld is ontstaan. De zo ontstane ‘buitenruimte’ kan het hele jaar door benut worden als ontmoetingsplek of restaurant.
Behalve het omvangrijke atrium is er aan de oostkant een passage door het complex, waaraan commerciële ruimten zijn te vinden. De kantoren ter weerszijden van de passage zijn door loopbruggen met elkaar verbonden.
De glazen overkapping van het complex is 27 meter hoog, te hoog voor een traditionele sprinklerinstallatie. Speciaal voor dit gebouw is een volledig geautomatiseerd brandveiligheidsconcept ontwikkeld waarin zowel opdrachtgever, brandweer en bouw- en woningtoezicht zich kunnen vinden.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.