Duurzaam gemeentehuis Drechterland

Duurzaam gemeentehuis Drechterland

Door: Petra Starink | 22-03-2016

In Hoogkarspel in de gemeente Drechterland is een nieuw duurzaam gemeentehuis gekomen dat onderdeel uitmaakt van het stedenbouwkundig plan voor het nieuwe dorpshart. Het gebouw is ontworpen door De Zwarte Hond. De kern van dit plan was om de belangrijkste dorpsfuncties te concentreren rondom één nieuw, herkenbaar dorpsplein. De unieke kapvorm en uitkijktoren zijn de blikvanger van het gebouw.

Duurzaamheid

Het realiseren van een duurzaam gemeentehuis was vanaf de start een belangrijk uitgangspunt. De gemeente ambieerde een BREEAM Excellent Certificering. Door deze wens al vanaf het begin te integreren in het ontwerp is een zeer duurzaam gemeentehuis opgeleverd zonder al te complexe ingrepen. De compacte vorm en hoge mate van flexibiliteit van het gebouw dragen bij aan een hoge mate van duurzaamheid. Verder is het zeer energiezuinig door o.a. een efficiënte manier van warmte- en koudeopwekking in combinatie met laagtemperatuur verwarming en een optimale inzet van daglicht (ramen zijn hoog gepositioneerd, automatische zonwering voorkomt te veel opwarming). Het grote dakvlak wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken d.m.v. PV-cellen.

Ontwerp

De levendige bakstenen gevel is opengewerkt met grote glaspartijen over de gehele hoogte van het gebouw.  In de uitnodigende entree is veel glas toegepast.  Het gebouw heeft een eenvoudige doorsnede die bestaat uit twee delen: een publieksdeel en een werkgebouw. Deze twee delen ontmoeten elkaar in een licht, levendig atrium.

Atrium

In het publieksgedeelte zijn op de begane grond onder andere burgerzaken, de raadzaal en een restaurant ondergebracht. Hierboven bevinden zich de kantoren van burgemeester en wethouders. De backoffice ligt aan de andere kant van het atrium, boven de half verdiepte parkeergarage. De backoffice werkt volgens het Nieuwe Werken en heeft een grote diversiteit aan werkplekken tot zijn beschikking. De scheiding van het openbare publiekstoegankelijke deel en het werkgedeelte is op een vanzelfsprekende manier  ontworpen, zonder hekken of poortjes: het is voor iedereen duidelijk waar ze moeten zijn.

Hout en natuursteen

In het tijdloze, chique interieur zijn duurzame, natuurlijke materialen als hout en natuursteen toegepast. Dit is in accenten gecombineerd met fris groen wat visuele rust brengt in het gebouw. Een optimale akoestiek, veel daglicht en een speelse indeling zorgen er voor dat het gemeentehuis een verblijfplek is waarin bezoekers als medewerkers zich thuis voelen. Het losse interieur is ontworpen door M+R interior architecture uit Eindhoven.

Projectgegevens

Naam projectGemeentehuis Drechterland, Hoogkarspel
LocatieHoogkarspel
Programma/functieGemeentehuis
ArchitectenbureauDe Zwarte Hond
Opdrachtgever(s)Gemeente Drechterland
InterieurontwerperM=R interior architecture, Eindhoven
Start bouw2011
Oplevering2015
Bruto vloeroppervlakte4.100 m2 BVO, 1.540 m2 BVO parkeren m²
BeeldScagliola Brakkee

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.