Duurzaam kantoor Big Green Egg Europe

Duurzaam kantoor Big Green Egg Europe

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-11-2018

Voor het high-end kantoorgebouw van Big Green Egg Europe is door Team Paul de Vroom + Sputnik een totaalontwerp gemaakt waarbij het architectonisch ontwerp, het interieurontwerp en de meubelontwerpen één geheel vormen. Het gebouw heeft een robuust exterieur en een licht en sfeervol interieur met uitzicht op een centraal gelegen patio. De hoogwaardige materialen en afwerkingen onderstrepen het kwaliteitsniveau en de uitstraling van het merk Big Green Egg. Het gebouw is duurzaam, wekt zijn eigen energie op, is gasloos en groen.

Donker vierkant volume van 2 bouwlagen

Big Green Egg in de Lier is producent van high-end Kamado’s ofwel keramische barbecues. Een hoogwaardige buitenruimte is essentieel om dealers en importeurs te ontvangen en de ‘Eggs’ te demonstreren. Met de kernwaarden van het bedrijf in gedachten is een ontwerp gemaakt met een pure hoofdvorm, natuurlijke ruimtelijkheid en kenmerkende materiaaltoepassing.Het gebouw bestaat uit een donker vierkant volume van twee bouwlagen, dat in zijn eenvoud een krachtig antwoord geeft op de onuitgesproken omringende bedrijfsgebouwen. De gevel is grotendeels gesloten en uitgevoerd in een strakke dik-formaat baksteen. Daar waar het zinvol is voor het interieur zijn doorgaande, verdiepingshoge glasvlakken in de gevel opgenomen met ranke stalen kozijnen.

Buitenruimte is in samenhang met gebouw ontworpen

Barbecueën geschiedt buiten, daarom is de buitenruimte in samenhang met het gebouw ontworpen. Midden in het vierkant bevindt zich een eveneens vierkante patio. Deze is half verhoogd, zodat zowel de representatieve ruimtes op de begane grond, als de werkplekken op de verdieping direct verbonden zijn met deze zelf gecreëerde buitenwereld. De volwassen boom in het midden van de patio zorgt voor een aangename filtering van het licht.

Natuurlijke materialen in interieur

In het interieur is de vormgeving en inrichting van iedere ruimte afgestemd op het specifieke gebruik. De verschillende representatieve ruimtes volgen elkaar logischerwijs op, gaan in elkaar over en leiden uiteindelijk naar de buitenruimtes. Bij de afwerking zijn consequent natuurlijke, hoogwaardige materialen toegepast.

60°tafel

Voorbeelden hiervan zijn de flagstone vloer die vanaf de hoofdentree doorloopt over de trap en de lounge tot in de patio en de vloer van travertin die de tuinkamer, het terras en de buitenkeuken tot een geheel maakt. Voor de meer besloten ruimtes in het gebouw zijn speciale dynamische wandmeubels ontworpen en in de boardroom is een volledige wand bekleed met een vilten kunstwerk, waardoor niet alleen de sfeer maar ook de akoestiek prettig is. Voor klein overleg, een gezamenlijke lunch of de ontvangst van grote groepen is door Team Paul de Vroom + Sputnik een driehoekige tafel ontworpen, waarvan er zes geproduceerd zijn. De 60°tafel verenigt de intimiteit van een ronde tafel met de schakelbaarheid van een vierkant model.

Duurzaamheid

Het gebouw is niet aangesloten op het gas, het genereert zijn eigen energie door zonnecollectoren op het dak en maakt gebruik van warmte-koude opslag in de bodem. Er is een groen dak toegepast met waterberging en het terrein om het gebouw is bestraat met grastegels, zodat regenwater makkelijk in de bodem zakt. Daar waar deze zichtbaar zijn, zoals bij het groene dak en de terreininrichting, vergroten de technische duurzaamheidsmaatregelen de duurzame uitstraling van het gebouw. Door de tijdloze vormgeving, de flexibele indeling en de toepassing van eerlijke materialen, zal het gebouw een lange levensduur hebben met een duurzame esthetiek.

Projectgegevens

Naam projectKantoorgebouw Big Green Egg Europe
LocatieLeemolen 80, De Lier
Programma/functieKantoor
ArchitectenbureauTeam Paul de Vroom + Sputnik, Rotterdam
ProjectarchitectBert Karel Deuten, Henk Bultstra, Paul de Vroom
ProjectteamLuuk Stoltenberg, Joseba Verhegge, Oksana Savchuk, Danuta Kiedrowska
Opdrachtgever(s)Big Green Egg Europe, De Lier
HoofdaannemerVerbakel bouwbedrijf, Poeldijk
LandschapsarchitectFloor van de Berg, Den Haag
Adviseur constructieZonneveld ingenieurs, Rotterdam
Adviseur installatiesMobius Consult, Delft
Opleveringaugustus 2018
BeeldOssip van Duivenbode

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.